Sute de hectare de teren, cuprinse de flăcări
V.Stoica
Pompierii de la Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Prahova au avut de-a face, în ultimele zile ale săptămânii trecute, cu mai multe incendii de vegetație, care au cuprins sute de hectare de teren.
Un incendiu de proporții a mistuit, vineri, circa 90 hectare de vegetație în comuna prahoveană Vadu Săpat. Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Prahova, slt. Liviu Pipelea, flăcările au cuprins și două plantații din zonă – una cu cătină și o alta cu nuci. Pompierii militari prahoveni au reușit să lichideze incendiul după ce s-au luptat câteva ore cu flăcările.
Un alt incendiu de vegetație uscată a izbucnit și s-a întins pe o mare suprafață de teren, și în orașul Urlați, cartierul Orzoaia de Jos, unde, cu doar câteva zile înainte, mai avusese loc un alt incendiu pe câteva zeci de hectare.
De departe, cel mai mare risc a fost generat de vâlvătaia care a cuprins terenuri din zona Seciu din orașul Boldești-Scăeni. Și aici, focul s-a extins cu repeziciune din cauza vântului care bătea cu putere, existând posibilitatea ca flăcările să ajungă inclusiv la sondele de petrol din apropiere. În acest caz, pentru diminuarea riscului, serviciul privat al operatorului de extracție a petrolului (SPSU Schela Boldești) a intrat în dispozitiv în imediata apropiere a sondelor, pentru a ține sub control incendiul.
Sâmbătă seară, un alt incendiu a cuprins o suprafață mare de teren cu vegetație uscată pe raza comunei Valea Călugărească. Flăcările au afectat inclusiv câteva panouri fotovoltaice din zonă, potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Prahova, slt. Liviu Pipelea. Suprafața cuprinsă de foc s-a întins și aici pe circa 40-50 de hectare.
Și ieri, patru autospeciale ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova și una a Serviciului Privat pentru Situații de Urgență al Schelei Boldești au acționat, timp de mai multe ore, pentru a localiza un incendiu de vegetație uscată, întins pe circa 40 de hectare de teren, pe raza orașului Boldești Scăeni. Șase proprietăți private aflate în zona incendiului, care riscau să fie cuprinse de flăcări, au fost protejate de echipajele de pompieri prezente la fața locului. O altă problemă în zonă a fost că, după localizarea incendiului, într-o zonă acoperită cu stuf mistuită de flăcări, se afla și o conductă de gaze. Pompierii au observat că, după ce a ars vegetația din jurul acesteia, în zonă persistă o flacără de aproximativ 1,5 m, cel mai probabil întreținută de o scăpare de gaze.
Cu toate că este interzisă incendierea terenurilor cu vegetație uscată, tot mai multe incendii au avut loc în ultimele săptămâni în județul Prahova, însă este destul de dificil să se demonstreze cine sunt persoanele care se fac vinovate de aceste fapte.