Rodica Paraschiv
Deputat PSD Prahova

Tensiunile macină societatea românească. Creșterile de prețuri, în special cele din zona energiei, au generat un stres suplimentar în rândul românilor, care se văd puși în fața unor situații dificile. Coșul zilnic de astăzi nu mai corespunde cu cel de ieri, iar cel de mâine va fi mai sărac decât cel de astăzi. Este un val de nemulțumiri evidente în rândul societății. Pe lângă restricțiile din cei doi ani de pandemie, ne vedem obligați să facem față, cu toții, problemelor ridicate de facturile tot mai mari, de prețurile de la raft, de cheltuielile cotidiene.
Dincolo de toate acestea, trebuie să rămânem oameni.
Asistăm însă, în continuarea acestor nemulțumiri, oarecum natural, și la atitudini agresive, atât verbal, cât și – din păcate – la agresivitate fizică, atunci când se trece de limita normală a comportamentului civilizat. Ura este întreținută artificial de către unii lideri de opinie, chiar și de către unii lideri politici – de altfel, am fost zilele trecute cu toții martorii unor situații nemaiîntâlnite la tribuna Parlamentului României – și generează, din nefericire, un adevărat taifun de replici tăioase, atât pe rețelele de socializare, cât și în rândul societății românești.
Cine sunt persoanele care încurajează violența, verbală și chiar și fizică? De ce este nevoie, oricâtă dreptate am avea, să afișăm mult prea des atitudini agresive? Unde vom ajunge, menținând politica urii și a dezbinării?
Noi, deputații și senatorii, suntem trimiși de cetățeni în Parlamentul României să elaborăm legi, să ascultăm vocea tuturor alegătorilor noștri și să le reprezentăm voința în cele două Camere ale legislativului. Ce exemple suntem pentru oamenii care văd în noi exponenți ai societății românești? Dacă lăsăm furia să ia locul discursului politic, vom asista la o involuție, și nu la o evoluție, a caracterelor, a cetățenilor, a alegătorilor.
Dialogul politic, astăzi, este aproape inexistent, iar lipsa acestuia dă naștere unor situații-limită, la care asistăm constant în ultima vreme.
„Dacă vom voi, vom fi mai buni”, spunea, în discursurile sale, Nicolae Iorga de la tribuna Parlamentului României, în urmă cu mai bine de un secol.
Ne macină ura, ne distruge sufletește această competiție nesănătoasă în care uităm de vocea românilor, incităm la atitudini distructive.
De ce am ajuns aici este clar. Însă cum putem să ieșim din această crâncenă strânsoare a provocărilor negative?
O putem face întorcându-ne în timp, chiar și cu mai bine de 100 de ani, și să învățăm din discursurile lui Nicolae Iorga sau ale lui Mihail Kogălniceanu. Să învățăm să aprofundăm ceea ce ne leagă, nu ceea ce ne dezbină.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentUn egal … muncit
Articolul următorVorbe înţelepte