„O nouă gură de oxigen pentru sectorul HORECA”, este anunțul făcut de Rodica Paraschiv, deputat PSD de Prahova, după ce Guvernul României a aprobat, în cadrul ședinței de luni, 31 ianuarie, o serie de noi măsuri pentru sprijinirea mediului de afaceri, inclusiv a firmelor care activează în domeniul hoteluri și restaurante.
„La propunerea ministrului Finanțelor, Adrian Câciu, Guvernul României a luat decizia prelungirii scutirii de la plata impozitului specific datorat de operatorii economici din domeniul HORECA, pentru o perioadă de 180 de zile.
Este un nou sprijin, o nouă gură de oxigen pentru unul dintre domeniile profund afectate de criza declanșată odată cu pandemia de coronavirus! Astfel, sunt ajutate firmele din domeniul turismului și nu numai, iar sute de mii de locuri de muncă sunt protejate.
Partidul Social Democrat va continua să susțină, prin deciziile coaliției guvernamentale, atât firmele, cât și, implicit, pe angajații acestora!”, a transmis parlamentarul social-democrat de Prahova.
Luni, 31 ianuarie, Guvernul României a aprobat o ordonanță pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru modificarea unor termene de natură fiscală. Potrivit reprezentanților Executivului, ordonanța aprobată include măsuri în sprijinul mediului economic, definitivate ca urmare a dialogului Guvernului cu reprezentanții sectoarelor de activitate.
Astfel, pentru sectorul HORECA, care se confruntă cu lipsă de lichiditate, s-a stabilit prelungirea măsurii privind scutirea de la plata impozitului specific datorat de operatorii economici pentru o perioadă de 180 de zile, calculată de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe. Concomitent, s-a prevăzut și mecanismul de recalculare a impozitului specific datorat, în sensul scăderii acestei perioade de 180 de zile din totalul de 365 zile ale anului fiscal.
Actul normativ mai prevede reglementări privind flexibilizarea condițiilor de accesare a eșalonării la plată. Se creează posibilitatea depunerii cererii de eșalonare și de către debitorii aflați în procedura insolvenței, condiția fiind ca până la data emiterii deciziei de eșalonare aceștia să iasă din procedura de insolvență. Totodată, se creează posibilitatea acordării eșalonării la plată și pentru sumele pentru care s-a stabilit răspunderea, potrivit legislației privind insolvența și/sau răspunderea solidară. Măsura este necesară pentru redresarea contribuabililor care se află în dificultate financiară, pentru care eșalonarea la plată reprezintă un real sprijin.
Un alt element de noutate îl reprezintă încetarea obligațiilor declarative pentru entitățile care au înscrisă în registrul comerțului mențiunea privind inactivitatea temporară sau pentru cele care au suspendată activitatea, pe perioada inactivității sau a suspendării activității. Măsura are ca scop reducerea poverii administrative a contribuabililor care, în prezent, își mențin obligațiile declarative sau pot obține un regim de declarare derogatoriu dacă solicită, în cazul care au înscrisă la registrul comerțului inactivitatea sau au suspendată activitatea (cum este cazul profesiilor libere).