Violeta Stoica

Vă mai amintiți de Viorica Oniga și ceilalți 12 inculpați acuzați, în anul 2013, de procurorii DNA Ploiești de un cumul de infracțiuni legate de eliberarea certificatelor de handicap? Procesul, început în toamna anului 2013, încă nu a ajuns la final, nici măcar în etapa de judecare pe fond a cauzei!
Pe 15 februarie a avut loc un nou termen de judecată, din lungul șir al ședințelor din acest proces care a început la Tribunalul Prahova și, ulterior, la cererea avocaților inculpaților, a fost strămutat la Tribunalul Buzău.
Procurorii anticorupție din Ploiești au avut, în luna mai 2013, una dintre cele mai importante arestări ale perioadei respective – a Vioricăi Oniga, fosta șefă a Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap Prahova – acuzată de luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul, în formă calificată, complicitate la înşelăciune, fals intelectual, toate în formă continuată.
Numai că, între timp, magistrații Tribunalului Buzău au avut pe masă mai multe cereri de schimbare a încadrării juridice, formulate atât de către inculpații din dosar, cât și de Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești.
La termenele de la finalul anului 2021 și de la începutul acestui an, au curs cererile de schimbare a încadrărilor juridice, atât din partea inculpaților, cât și din partea DNA Ploiești. În noiembrie 2021, magistrații Tribunalului Buzău (unde se află pe rol dosarul, după strămutarea de la Tribunalul Prahova) au admis cererea formulată chiar de către procurorii care au trimis dosarul în instanță pentru schimbarea încadrării juridice a faptelor reținute în sarcina inculpaților. Astfel că, în privința Vioricăi Oniga, fosta șefă a Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap Prahova, judecătorii de la instanța buzoiană au dispus schimbarea încadrării juridice a faptelor reţinute în sarcina inculpatei. Printre acestea, judecătorii au hotărât schimbarea încadrării din infracțiunile de luare de mită în formă continuată (177 acte materiale corespunzătoare certificatelor de încadrare în grad de handicap la a căror eliberare a contribuit în schimbul unor sume de bani sau alte foloase materiale), respectiv, luare de mită în formă continuată (21 acte materiale corespunzătoare certificatelor de încadrare în grad de handicap la a căror eliberare a contribuit în schimbul unor sume de bani sau alte foloase materiale) în infracțiunea de luare de mită în formă continuată (198 acte materiale corespunzătoare certificatelor de încadrare în grad de handicap la a căror eliberare a contribuit în schimbul unor sume de bani sau alte foloase materiale). De asemenea, și în cazul celorlalte infracțiuni de care a fost acuzată Viorica Oniga la trimiterea în judecată au fost aduse modificări, prin decizie a instanței.
Și în privința celorlalți inculpați din dosar au fost date decizii similare.
Pe de altă parte, însă, la termenul din 10 februarie 2022, aceeași instanță a respins cererea formulată de Viorica Oniga de schimbare a încadrării juridice a faptelor din infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul, în formă calificată şi în formă continuată, prevăzută de art. 132 din Legea 78/2000 cu aplicarea art. 248 şi 2481 Cod penal din anul 1968 şi complicitate la înşelăciune, în formă continuată, faptă prevăzută de art. 26 raportat la art. 215 alin. l, 2 şi 5 Cod penal anterior în infracţiunea de fals intelectual în formă continuată, faptă prevăzută de art. 289 Cod penal de la 1968.
Următorul termen a fost stabilit pentru 15 martie, pentru ca procurorul să ia cunoştinţă de alte cereri de schimbare a încadrării juridice formulate de către inculpați.
În septembrie 2013, Viorica Oniga și alți 12 inculpați au fost trimiși în judecată, acuzați de săvârșirea mai multor infracțiuni încadrate la fapte de corupție.
În dosarul penal înaintat spre judecare în septembrie 2013, iniţial, Tribunalului Prahova, procurorii DNA Ploieşti precizau, printre multe altele, că “inculpata Oniga Viorica – preşedintele Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap – şi Borcan Ioana – membră a comisiei respective, în schimbul unor sume de bani sau foloase materiale, au stabilit încadrarea în grad de handicap a solicitanţilor şi eliberarea certificatelor de încadrare în grad de handicap, deşi aceştia nu sufereau de afecţiunile care să le confere acest drept. Pe parcursul urmăririi penale, marea majoritate a persoanelor cercetate a recunoscut faptele săvârşite”.
În actul de sesizare a instanței, procurorii anticorupție de la DNA Ploiești au reţinut că, în perioada 2006-2012, în schimbul unor sume de bani şi în baza unor acte medicale falsificate, mai multe persoane ar fi obţinut fără drept încadrarea în grad de handicap şi eliberarea certificatelor de către membrii Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova.
DNA preciza, într-un comunicat, că, urmare a folosirii acestor certificate, persoanele beneficiare au încasat în mod injust, de la bugetul de public, suma de peste trei milioane de lei, cu titlu de indemnizaţii de handicap, bugete complementare, indemnizaţii de însoţitor şi alte facilităţi prevăzute de lege pentru această categorie de persoane.
245 de martori – medici specialiști, medici primari, medici de familie, dar și persoane care au beneficiat de certificatele de handicap – au fost pe lista persoanelor programate pentru audiere în procesul lotului Oniga, în care 13 inculpați au fost trimiși în judecată de procurori în anul 2013 și care nu s-a finalizat nici măcar la instanța de fond.