Violeta Stoica, Nicoleta Dumitrescu

Mobilizare fără precedent a românilor pentru a le veni în ajutor refugiaților ucraineni izgoniți din casele lor de conflictul armat izbucnit săptămâna trecută! Și prahovenii și-au oferit sprijinul familiilor plecate din calea războiului din Ucraina cu doar câteva bagaje și cu actele de identitate. Imaginile de la punctele vamale de la intrarea în România, majoritatea cu femei și copii fără apărare, cărându-și în valize câteva obiecte personale și cu teama întipărită pe chipuri, i-au determinat pe mulți prahoveni să ofere găzduire în propriile locuințe, în apartamente și garsoniere nelocuite, dar dotate cu tot confortul. Nici reprezentanții autorităților și nici cei ai partidelor politice nu au stat deoparte, organizând, încă de la finalul săptămânii trecute, campanii umanitare pentru ucraineni. Sâmbătă și duminică, în biserici, după slujbe, și preoții au făcut apel la enoriași să le vină în ajutor refugiaților din Ucraina. Cu toate acestea, însă, au existat și români care nu s-au aliat acestor apeluri, exprimându-și chiar revolta că autoritățile nu fac mai mult pentru români, ci se mobilizează pentru ucrainenii loviți de război!
Potrivit datelor oficiale, de la izbucnirea conflictului și până ieri, 25.000 de cetățeni ucraineni au intrat și au rămas în România, 102 dintre aceștia cerând chiar și azil politic în țara noastră.

Oră de oră, încă de la începutul conflictului care a determinat familii de ucraineni să-și caute liniștea în țări străine, oameni cu suflet mare din Prahova au cautat soluții pentru a le veni în ajutor celor nevoiți să-și părăsească țara din cauza războiului. Autorități, oameni simpli sau patroni de firme au strâns rândurile pentru a sprijini familiile plecate din calea conflictului armat din Ucraina. Primarul comunei Cerașu, Alin Staicu, este unul dintre primii edili care i-au rugat pe locuitori să facă tot posibilul pentru a găzdui refugiați. “Rugăciuni și lacrimi pentru Ucraina! Mă uit cu teamă spre ceea ce se întâmplă în Ucraina și mă gândesc cu emoție la cei care au fost nevoiți să își abandoneze agoniseala de o viață și să fugă din calea unui război absurd, pe care nu îl mai credeam posibil în anul 2022. Știu că locuitorii comunei Cerașu sunt oameni cu suflet mare și îi rog pe toți cei care au spații de cazare disponibile și sunt dispuși să găzduiască refugiați din Ucraina să anunțe acest lucru la Primărie. Sunt convins că familiile greu încercate din Ucraina își vor găsi liniștea (chiar și provizorie) la Cerașu și vor putea uita, pentru o perioadă, de dezastrul din țara lor. Deocamdată, doar ne puteam ruga pentru ca liderii politici care au început acest dezastru să capete înțelepciune și să renunțe la această vărsare de sânge nevinovat”, este mesajul transmis de Alin Staicu.
Apelul primarului localității, ca și multe altele din întreg teritoriul Prahovei, nu a rămas fără ecou, familii din comună exprimându-și dorința să găzduiască refugiați.

Garsonieră utilată și complet mobilată, pusă la dispoziția unei familii de refugiați

Pentru că are posibilitatea să ajute, Mihaela Stanciu, o cunoscută femeie de afaceri din Ploiești, pune la dispoziția unei familii de ucraineni o garsonieră mobilată și dotată.
S-a gândit că o postare pe pagina sa de Facebook va fi cât mai vizibilă și a decis să-și facă publică intenția: Ofer garsonieră, în Ploiești, PloiestiCityStudio, unei familii de refugiați din Ucraina, ÎN MOD GRATUIT, pentru toată perioada în care au nevoie să rămână în Romania. Îmi pare nespus de rău că trec prin aceste cumplite momente, dar dacă pot ajuta, mă bucur mult!, este mesajul transmis de Mihaela Stanciu. După cum ne-a declarat, este o garsonieră mai mare, care poate găzdui fără probleme doi adulți și un copil.
Un gest care demonstrează că omenia nu ține cont de granițe și că oamenii aflați în situații de criză – indiferent de unde provin – merită să fie ajutați!

PSD Prahova, campanie de strângere de ajutoare

Partidul Social Democrat – filiala Prahova a anunțat, vineri seară, prin intermediul reprezentanților organizației, deschiderea unui apel umanitar pentru refugiații din Ucraina. Astfel, conform PSD Prahova, începând de astăzi, 28 februarie 2022, de la ora 10:00, prahovenii care doresc să ajute sunt așteptați să vină în sprijinul refugiaților din Ucraina în cadrul unei Campanii de colectare ajutoare. “Puteți ajuta cu haine în stare bună, potrivite tuturor vârstelor, pentru femei și copii; apă îmbuteliată; produse de igienă; alimente neperisabile și produse sanitare (săpun, șampon, pastă de dinți, periuțe). Pachetele pot fi aduse de luni până vineri, în intervalul orar 10:00-16:00, la sediul PSD Prahova, situat pe strada Gheorghe Lazăr, Bl. CC SUD. Pachetele vor fi trimise către localitățile ce primesc refugiați (primării și agenții economici care îi cazează și care le oferă hrană)”, este apelul făcut de organizația prahoveană a PSD.

Ploieștenii pot face donații la sediul Poliției Locale

Cu sprijinul Primăriei Ploiești, Crucea Roșie a deschis încă de ieri, de la ora 17.00, un punct de colectare a ajutoarelor pentru Ucraina. Colectarea se face la sediul Poliției Locale Ploiești (Bulevardul Independenței nr. 21), unde ploieștenii pot aduce pături, pilote, lenjerie de pat, alimente neperisabile și produse de igienă personală. ”Ajutoarele strânse aici vor fi trimise în Ucraina și către punctele de prim ajutor aflate în zona de vamă, prin intermediul Crucii Roșii. De asemenea, se pot face donații online prin intermediul crucearosie.ro sau în conturile Crucii Roșii agenția BRD Piața Romană: Lei – RO76BRDE410SV07590484100; EURO – RO12BRDE410SV31714694100; USD – RO88BRDE410SV26413794100”, a anunțat Primăria Ploiești.

Campanii de colectare la sediile și cabinetele parlamentare din Prahova ale USR și PPUSL

Magdalena Trofin, viceprimar al municipiului Ploiești, a anunțat că partidul din care face parte- USR – a demarat, pe plan local, tot începând de ieri, o campanie de strângere de ajutoare, centrele de colectare a ajutoarelor umanitare funcționând la sediile partidului și la cabinetele parlamentare din județul Prahova. Menționând că este nevoie de apă plată îmbuteliată; pături și lenjerii noi; haine noi;produse de igienă; produse pentru copii (scutece, șervețele umede, lapte praf); perfuzoare, ser fiziologic, garouri, pansamente, tifon, spirt medicinal, s-a precizat și unde se vor putea face donații: Ploiești, Piața Mihai Viteazul nr. 4 (persoană de contact Sorin Nan 0726.851.960); Câmpina, Strada Castanilor, nr. 2A ( Liviu Dumitrache 0727.289.277); Urlați, Strada 23 August nr. 11 (Mircea Crisbășanu 0746.110.033); Breaza, Bulevardul Republicii nr. 62 (Cristian Ardelean 0722.245.939); Băicoi, Strada 9 Mai nr. 9 (Liviu Stoica 0765.851.439); Bucov, Strada Mihai Viteazul nr. 108 (Constantin Grigore 0729.639.686); Măneciu, Sat. Măneciu-Ungureni nr. 395, et. 1 (Cătălin Albu 0721.333.446); Târgșoru Vechi, Sat Strejnicu, Strada Principală nr. 227 (Mirela Oprea 0723.700.214); Puchenii Mari, Strada Dorobanți nr. 28 (Lavinia Udrea + 447746176783); Colceag, Sat Inotești, Strada Principală nr. 696 – (Ionuț Soare 0725.362.015). ”Ținem legătura cu autoritățile locale și centrale, iar ajutoarele vor fi transmise de urgență entităților care și-au asumat distribuirea către refugiații din județele de graniță”, se precizează în comunicat.
De asemenea, și deputatul de Prahova Grațiela Gavrilescu a anunțat că, începând de astăzi, 28 februarie a.c., la sediul Filialei Prahova a Partidului Umanist Social Liberal, pe care o conduce, se organizează o colectă de ajutoare pentru refugiații din Ucraina. ”Vrem să le fim de ajutor mamelor, copiilor și persoanelor în vârstă, care au fost nevoite să își părăsească țara și să își abandoneze agoniseala în fața invaziei barbare rusești. Se pot dona: articole de îmbrăcăminte și încălțăminte de iarnă; produse de igienă personală; alimente preambalate, greu perisabile ; apă și sucuri îmbuteliate; rechizite; mici jucării pentru copii”, a anunțat deputatul prahovean. Punctul de colectare se află la Sediul PUSL Prahova din Ploiești, str. Soldat Erou Călin Cătălin nr. 12, Bl. K6, parter, care va fi deschis între orele 08.30-18.00.

Acțiunile de ajutorare trebuie organizate centralizat

Subliniinu-se faptul că fiecare acțiune de sprijinire a persoanelor sosite din Ucraina în România contează, sâmbătă, autoritățile centrale au anunțat că, pentru a integra eficient eforturile de acordare a asistenței umanitare refugiaților și persoanelor relocate din țara vecină, la nivelul Cancelariei prim-ministrului funcționează un grup de coordonare a acțiunilor societății civile, a mediului privat, a organizațiilor naționale, internaționale și a instituțiilor guvernamentale. Astfel, s-a făcut precizarea că platforma ”Ucraina – Împreună ajutăm mai mult” este disponibilă deja prin intermediul linkului https://bit.ly/3K1mb3s și poate fi accesată, de pe site-ul Guvernului României, de către voluntarii și entitățile private care vor să facă donații. De altfel, și Instituția Prefectului Prahova, prin intermediul unui comunicat de presă, a menționat că acțiunile gândite pentru refugiații ucraineni trebuie să se organizeze centralizat. ”Pentru ca acest ajutor să ajungă la fiecare beneficiar și, mai mult, să se plieze pe cerințele lui, este nevoie din partea noastră, a tuturor, să lucrăm organizat și integrat, tocmai în ideea de a răspunde rapid și eficient solicitărilor de sprijin venite din partea cetățenilor ucrainieni. Astfel, în vederea organizării eficiente și unitare a întregii misiuni umanitare, reprezentanții societății civile care doresc să vină în ajutor sunt rugați ca, pentru moment, să trimită intențiile de sprijin la adresa de e-mail: umanitar.dsu@mai.gov.ro, astfel încât acestea să fie colectate și centralizate la nivelul fiecărui județ. Vă informăm totodată că intențiile de ajutor pot fi comunicate la numărul de telefon operaționalizat în Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Prahova, respectiv 0720.259.833. Ulterior, în funcție de solicitările primite, autoritățile vor contacta și direcționa, în cel mai scurt timp, persoanele care pot pune la dispoziție diferite tipuri de servicii”, se arată în comunicatul menționat.

Au fost și voci contra acestor apeluri

Deși situația din Ucraina este una fără precedent în zona noastră după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, au fost și voci – pe rețelele sociale – care s-au arătat nemulțumite de campaniile umanitare destinate refugiaților ucraineni. „Pe români nu i-ar fi ajutat!”, „Mai întâi să rezolve problemele din țară și din localitate, înainte să ne ceară să îi ajutăm pe refugiații din Ucraina!” sau „Ei ne-ar fi ajutat pe noi?” sunt doar câteva exemple ale reacțiilor negative apărute în online, după inițierea campaniilor de ajutorare a oamenilor afectați de război, în mai multe zone din Ucraina.