N.Dumitrescu
Reprezentanții Direcției pentru Agricultură Județeană Prahova se află în plin proces de punere în aplicare a două programe guvernamentale ai căror principali beneficiari sunt producătorii de legume. Este vorba despre Programul de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2022, în fapt o extindere a celui supranumit ”Tomata”, așa cum mai era cunoscut de către agricultori, și cel care vizează susținerea producției de usturoi. În cazul primului program, solicitările, însoțite de o serie de documente, în vederea obținerii ajutoarelor financiare, pot fi depuse până pe data de 1 Martie a.c., dar s-a luat în calcul prelungirea termenului, până la 1 aprilie a.c., propunerea urmând să fie supusă aprobării într-o viitoare ședință a Guvernului. Totodată, ministrul Agriculturii a anunțat că, în urma dialogului cu agricultorii, s-a luat decizia de a se simplifica și procedura de acordare a sprijinului acordat legumicultorilor, în sensul că va fi eliminat criteriul de eligibilitate referitor la obligațiile fiscale restante la bugetul general consolidat al statului, eliminate urmând să fie atât certificatul de atestare fiscală, cât și cazierul fiscal din cadrul documentației atașate cererii pentru înscrierea în ambele programe. Este de așteptat ca și în acest an, și din Prahova, să fie legumicultori interesați, având în vedere că, în ultimii doi ani, numărul beneficiarilor a fost de ordinul sutelor. Astfel, potrivit datelor primite de la Direcția de Agricultură Județeană Prahova, în cadrul programului de susținere a producției de tomate în spații protejate, derulat în anul 2020, au beneficiat 787 de legumicultori, iar în anul 2021 au beneficiat 621 de legumicultori, cei mai mulți fiind din Balta Doamnei, Olari, Gherghița, Puchenii Mari, Râfov, Tomșani. În cazul programului de susținere a producției de usturoi, beneficiari au fost puțini – trei în anul 2020 și șase în anul 2021, dar producțiile totale în cei doi ani s-au ridicat la aproape 87.000 de kilograme.
Conform informațiilor primite de la reprezentanții Direcției Județene de Agricultură Prahova, beneficiarii considerați eligibili în cadrul primului program sunt cei care cultivă legume în spații protejate – sere sau solarii – respectiv producatori agricoli persoane fizice care dețin atestat de producător, valabil până la 31 decembrie 2022; producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale; producători agricoli persoane juridice. Criteriile de eligibilitate sunt următoarele: să utilizeze o suprafață cumulată de minimum 1.000 mp/ciclu de producție, cultivată exclusiv cu tomate în ciclul I, iar în ciclul II cu una dintre culturile de tomate, ardei gras și/sau lung – capia, castraveți, fasole păstăi, salată, spanac, ceapă verde; să obțină producțiile minime corespunzătoare culturii înființate; să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu legume în spații protejate în anul 2022; să dețină Registrul de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor, să facă dovada obținerii producției minime realizate, prin documente justificative, să obțină legume care nu depășesc conținutul maxim aplicabil reziduurilor de pesticide. Producțiile minime care trebuie să fie obținute sunt următoarele: 3.000 kg/1.000 mp pentru cultura de tomate; 2.000 kg/1.000 mp pentru cultura de ardei gras și/sau lung – capia; 4.000 kg/1.000 mp pentru cultura de castraveți; 1.500 kg/1.000 mp pentru cultura de fasole păstai; 10.000 plante/1.000 mp pentru cultura de salată; 1.000 kg/1.000 mp pentru cultura de spanac; 100.000 bulbi/plante/1.000 mp pentru cultura de ceapă verde. Cei care vor să fie beneficiari ai acestui program trebuie să se înscrie, în baza unor documente, la Direcția pentru Agricultură (DAJ) Prahova până cel târziu la data de 1 Martie 2022 inclusiv (iar dacă propunerea va fi avizată, până pe data de 1 aprilie a.c.), pentru ciclul I de producție, respectiv în perioada 25 iulie – 31 august 2022 inclusiv, pentru al doilea ciclu de producție. ”După înregistrarea cererii, se face verficarea în teren a suprafeței cultivate și a culturii de legume înființate urmare a notificării de către beneficiar a DAJ Prahova. Beneficiarii sunt obligați să transmită în scris notificarea cu cel puțin 7 zile înainte de recoltarea legumelor. Echipele care evaluază producția de legume înainte de recoltare întocmesc fișa de evaluare a producției de legume, valorificarea producțiilor obținute urmând să se facă în perioada 1 Martie-10 iunie inclusiv, pentru ciclul I de producție, și 15 octombrie-9 decembrie inclusiv, pentru ciclul II de producție. Depunerea documentelor justifcative de valorificare a producției și copia Registrului de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor se face până la 30 iunie 2022 inclusiv, pentru ciclul I de producție, și până la 15 decembrie 2022 inclusiv, pentru ciclul II de producție. Valoarea maximă în euro a sprijinului financiar de ajutor de minimis/beneficiar poate fi de 4.000 euro, respectiv: 3.000 euro/cultură în ciclul I/1.000 mp/beneficiar; 1.000 euro/cultură în ciclul II/1.000 mp/beneficiar”, ne-au precizat reprezentanții DAJ Prahova.
La usturoi, trebuie să se obțină o producție
de minimum 3kg/10 mp
În cazul celui de-al doilea program, beneficiari eligibili sunt cei care cultivă usturoi și pot fi producători agricoli persoane fizice care dețin atestat de producător, valabil pănă la 31 decembrie 2022; producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale; producători agricoli persoane juridice. Printre criteriile de eligibilitate se regăsesc, printre altele, utilizarea unei suprafațe cultivate cu usturoi de minimum 3.000 mp, să obțină o producție de minimum 3 kg usturoi/10 mp, să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu usturoi în anul 2022; să dețină Registrul de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor, completat începând cu data înființării culturii și avizat, să facă dovada producției realizate prin documente justificative, în funcție de forma de organizare. ”Valoarea maximă în euro a sprijinului financiar de ajutor de minimis care se acordă beneficiarilor, în cadrul acestui program, este de 3.000 euro/ha, iar cererile se vor depune, tot la Direcția pentru Agricultură Județeană Prahova, până cel târziu la data de 16 mai inclusiv a.c. După înregistrarea cererii, în baza notificarii scrise a solicitanților, cu cel puțin 15 zile înainte de recoltare, se verifică existența culturii și se evaluează producția înainte de recoltare. Valorificarea producției se face în perioada 1 iunie-21 noiembrie inclusiv a.c. Depunerea documentelor justificative de valorificare a producției de usturoi și copia Registrului de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor se face până la 29 noiembrie inclusiv a.c.”, ne-au precizat reprezentanții DAJ Prahova. În cadrul cadrul acestui program, în anul 2020 au fost înregistrați ca beneficiari trei legumicultori, din localitățile Bănești și Puchenii Mari, cu o producție totală de 37.528 kg de usturoi, iar în anul 2021 au fost șase beneficiari, din localitățile Tomșani, Puchenii Mari, Bărcănești și Dumbrava, cu o producție înregistrată de 49.452 kg de usturoi.