Drept este că se tot spune cu ironie că „Iarna nu-i ca vara”, dar, cu seriozitate vorbind, dacă facem referire la lucrările de împădurire, acelaşi anotimp – iarna- a fost şi este, deocamdată, aproximativ la fel ca primăvara.
Şi asta pentru că „Luna plantării arborilor”, care se marchează de obicei în perioada 15 martie – 15 aprilie, a debutat, la nivelul Direcţiei Silvice Prahova, încă de la începutul acestei luni.
Adică, la fel ca anul trecut, când silvicultorii prahoveni „au furat startul la plantat”. Şi chiar ar fi fost păcat să n-o facă, cât timp temperaturile au fost favorabile, iar ocoalele silvice din judeţ au în plan să acopere o suprafaţă de 125 de hectare.
Concret, după cum ne-a precizat inginerul Bogdan Săvulescu, şeful Compartimentului „Cultură Refacere” din cadrul Direcţiei Silvice Prahova, în primăvara acestui an, planul la împăduriri – fără a lua în calcul regenerările naturale, însumând 81 de hectare – este de 44 de hectare.
Defalcat, pe ocoale, urmează ca la Azuga să fie acoperite cu puieţi cinci hectare, la Câmpina – opt, la Slănic – şapte, la Văleni – două, la Doftana- patru, iar la Măneciu – 18 hectare.
Potrivit interlocutorului nostru, un oarecare impediment în amenajarea terenurilor, săparea gropilor şi alte asemenea lucrări specifice îl reprezintă seceta pedologică.
Da, silvicultorii prahoveni au furat starul la împăduriri. Urmează să fie ajutaţi – dacă pemite contextul pandemic – şi de voluntari. În legătură cu acest aspect, tot inginerul Bogdan Săvulescu ne-a mai precizat că, deja, Ocolele Silvice Ploieşti, Câmpina şi Măneciu au fost contactate de către diverşi voluntari, care şi-au oferit serviciile.