Nicoleta Dumitrescu

Sunt agitate, din nou, apele prin partidele politice din România. În mai toate partidele, având în vedere faptul că, în realitate, nu este unul în care toți aceia care sunt etichetați drept lideri, adică să aibă funcții de conducere, să reușească să stea la aceeași masă astfel încât, la plecare, să nu existe și scene de genul în care unii dintre ei să bată obrazul celorlalți și să-i facă neserioși, acuzând că sunt sabotați pe la spate!
Cert este că mai toată scena politică are parte de un februarie ferbinte, cu strigăte, țipete, unele discuții având loc și cu demisiile pe masă. Iar în această postură se încadrează USR, ieri Biroul Național al partidului reunindu-se pentru a vota un nou program de reforme în partid, Dacian Cioloș condiționând rămânerea sa la șefia partidului de adoptarea programului propus încă de la sfârșitul săptămânii trecute. De ce cu demisia pe masă? Pentru că seria de măsuri propuse prin care, practic, sunt schimbate raporturile de putere în partid – ideea fiind externalizarea deciziilor care se luau până acum în forurile interne – nu sunt chiar pe placul tuturor, inclusiv al lui Dan Barna. Iar asta demonstrează că tensiunile dintre cele două formațiuni care s-au reunit sub sigla USR mocneau de ceva vreme, în condițiile în care unul dintre foștii miniștri, de la Transporturi, Cătălin Drulă, nici nu s-a sfiit să anunțe public că este gata să preia cu titlu de interimar conducerea USR, ceea ce s-ar traduce, prin urmare, că n-ar fi nicio tragedie dacă, și oficial, nu declarativ, Dacian Cioloș ar pleca de la conducerea partidului.
Dar, USR nu este singura formațiune unde este mare agitație, ieșită la suprafață acum, în luna februarie, și în partidul fondat de Traian Băsescu – PMP – existând conflicte la nivelul conducerii. Astfel, fostul președinte al formațiunii, actualul europarlamentar Eugen Tomac, a anunțat că a convocat, pentru data de 19 februarie a.c., un congres de lămurire. Susținut de mai mulţi lideri de filiale, Tomac acuză actuala conducere, respectiv pe Cristan Diaconescu, de faptul că se lasă puternic influențată de oameni care nu au avut niciodată în comun cu PMP. Asta în contextul în care, în urmă cu vreo trei săptămâni, Diaconescu l-a acuzat pe Tomac că dorește o preluare abuzivă a partidului, Tomac apărându-se cu faptul că în spațiul public circulă mai multe minciuni privind partidul, inclusiv o fuziune cu liberalii, acesta precizând că nu vrea ”să verse PMP în PNL”!
Pe de altă parte, și în paradisul formal al actualei coaliții aflate la guvernare, formate din PNL și PSD, au apărut noi probleme, în calitate de președinte al liberalilor Florin Cîțu acuzând campanii împotriva sa, campanii care, susține acesta, ar fi sponzorizate chiar de către… social–democrați. În consecință, Cîțu i-a cerut lui Ciolacu să spună dacă social-democrații vor sau nu să mai fie cu ei la guvernare.
De ce atâtea și atâtea conflicte pe la toate partidele, dar și între partide? Răspunsul este foarte simplu! Totul este legat numai și numai de putere! De puterea de a fi lider de partid, de dragul de a avea în spate un partid! De aici și fărâmițarea formațiunilor politice! Pentru că, atunci când X sau Y din echipa aflată la conducere a încercat să fie cu un pas înaintea președintelui de drept al partidului, pentru a reuși să-și impună propriile idei, considerate revoluționare, demersul său s-a soldat, într-un final, cu ruperea partidului unde lider, a devenit, evident, …chiar el!
Iar lista partidelor care s-au tot rupt în două, în trei este lungă, intenția de revenire la matcă, așa cum se întâmplă și în aceste vremuri, nereușind să îngroape și orgoliile. Dovadă că acestea răbufnesc ori de câte ori se vine cu noi idei, de schimbare. Februarie este, deja, ferbinte, și este doar a doua lună din acest an. Ce va urma? Greu de răspuns!