Puține lucruri țin mai mult de preferințele personale decât alegerea unei saltele ieftine. Ceea ce pentru o persoană se poate simți ca un nor poate fi o durere de spate în devenire pentru alta. Ceea ce face ca decizia să fie și mai dificilă este gama largă de opțiuni, cu saltele ieftine fiind disponibile practic pentru toate nevoile la care te poți gândi.
Citiți în continuare ghidul nostru despre cum să alegeți o saltea.
Care sunt diferitele tipuri de saltele?
Există cinci tipuri principale de saltele:
Spumă cu memorie
Acestea nu au prea multe arcuri, în schimb se mulează pe forma corpului, ceea ce înseamnă că este mai puțin probabil să-ți deranjezi partenerul atunci când te miști noaptea. Își păstrează bine forma și multe dintre acele saltele ieftine de „nouă generație” sunt livrate la ușa ta rulate și ambalate în vid. Partea proastă este că pot reține căldura corpului, ceea ce te poate face să te simți fierbinte și umed – în special dacă sunt foarte moi.
Cu arcuri în buzunar
Acesta este cel mai tradițional tip de saltea și are o senzație de săritură și elasticitate, datorită arcurilor care sunt cusute în buzunare individuale din țesătură. Aceste arcuri – disponibile cu diferite niveluri de tensiune – fac, de asemenea, ca salteaua să fie solidă și durabilă. Saltelele cu arcuri în buzunare pot fi umplute cu tot felul de materiale diferite pentru a se potrivi nevoilor dumneavoastră, inclusiv lână pentru confort și respirabilitate. Spre deosebire de latex și de spuma cu memorie, acestea nu se mulează pe corpul tău și nu te încălzesc pe timp de noapte.
Latex
Acestea sunt similare cu spuma cu memorie, dar cu un pic mai multă rezistență. Latexul natural este superior latexului sintetic și este, de asemenea, antimicrobian și rezistent la mucegai și acarieni. Există două tipuri de latex – latexul Dunlop, mai greu și mai dens, și latexul Talalay, care este mai ușor și mai moale. Acestea din urmă sunt disponibile și în stilul „noua generație”, cu dezavantajul că sunt la fel de predispuse să rețină căldura corpului. Unele saltele ieftine din latex pretind că durează mai mult de 20 de ani.
Hibride
Aceste combinații sunt versiuni mix-and-match ale tipurilor de saltele ieftine. De exemplu, miez de saltea cu arcuri de buzunar (pentru a obține flotabilitatea) cu un strat superior de spumă (pentru a obține efectul de modelare).
Bobină continuă sau deschisă
Prima este realizată dintr-un singur fir înfășurat în buclă, în timp ce cea de-a doua este realizată din arcuri simple fixate împreună cu un singur fir. Deși acestea sunt cele mai prietenoase cu portofelul dintre toate modelele de saltele Previ, pot fi inconfortabile – în cele mai rele cazuri chiar simți spiralele – și totul se mișcă dacă te miști, ceea ce înseamnă că este foarte probabil să îți deranjezi partenerul. Saltelele cu spirale se uzează, de asemenea, cel mai repede și s-ar putea să te întâlnești cu partenerul la mijloc atunci când, din cauza căderii, vă rostogoliți spre interior.
Când ar trebui să îmi schimb salteaua?
Federația Națională a Paturilor recomandă să schimbi salteaua la fiecare șapte ani (deși cele foarte bune pot dura între opt și zece ani – în unele cazuri chiar mai mult). Ei avertizează că, destul de des, o saltea s-a uzat înainte de a îți da seama.
Într-adevăr, Consiliul Somnului atrage atenția că, după șapte ani, salteaua va fi fost supusă la peste 20.000 de ore de uzură; acest lucru include jumătate de litru de lichid pierdut în medie în fiecare noapte și jumătate de kilogram de celule moarte de piele care se elimină în fiecare an.
Semnele care indică faptul că ai nevoie de o saltea nouă includ constatarea că dormi mai bine în alte paturi și realizarea faptului că nu mai dormi la fel de bine ca în urmă cu un an sau mai mult. Dacă începi să te trezești cu rigiditate sau durere, poate fi, de asemenea, un semn că trebuie să faci o investiție.
O saltea potrivită și care nu este uzată va însemna că te miști mai puțin, te trezești mai puțin și ești mai puțin deranjat de partener. De asemenea, este mai puțin probabil să te trezești amețit sau cu dureri.