Există obiceiuri care au fost date uitării. Sunt tradiţii pe cale de dispariţie, cu câteva excepţii. Una dintre ele este inconştienţa unora de a se urca băuţi la volan. Exemplificăm din comunicatele primite de la IPJ Prahova:
„În ziua de 2 ianuarie a.c., în jurul orei 08:00, în timp ce desfășurau activități pe linie rutieră pe DN 1A, pe raza municipiului Ploiești, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit, pentru control, un autoturism condus de un bărbat în vârstă de 47 de ani, din Băicoi.
Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest, care a indicat valoarea de 0,51 mg/l alcool pur în aerul expirat, ulterior fiind condus la o unitate medicală în vederea recoltării de mostre biologice de sânge.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracțiunii de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice sub influența băuturilor alcoolice.
În aceeași zi, în jurul orei 16:20, polițiștii din cadrul Poliției Stațiunii Sinaia au oprit pentru control un autoturism care se deplasa în staţiune. Întrucât şoferul emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest, care a indicat valoarea de 0,69 mg/l alcool pur în aerul expirat, ulterior fiind condus la o unitate medicală, în vederea prelevării de mostre biologice de sânge.
În cauză, bărbatului de 56 de ani, din orașul Sinaia, i-a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui vehicul sub influenţa alcoolului”.
Nici în prima zi a anului nu a fost uitat acest obicei de către unii conducători auto. Astfel, tot potrivit poliţiei prahovene, în dimineaţa zilei de 1 ianuarie, în jurul orei 7. 30, agenţi rutieri câmpineni au tras pe dreapta un autoturism condus de către un tânăr în vârstă de 18 ani.
„În urma verificărilor în bazele de date – amintesc reprezentanţíi políţiei prahovene – s-a constatat că bărbatul nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.
Totodată, acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând o valoare de 0.31 mg/l alcool pur în aerul expirat.
În cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracțiunii de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul fără permis de conducere.
Două ore mai târziu, oamenii legii din cadrul Biroului Rutier Câmpina au oprit pentru control un autoturism care circula din direcția comunei Cornu către municipiul Câmpina.
Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest, care a indicat valoarea de 0,50 mg/l alcool pur în aerul expirat, ulterior fiind condus la o unitate medicală, în vederea prelevării de mostre biologice de sânge.
Şi acestuia i-a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui vehicul sub influenţa alcoolului”.