N.D.

La nivelul județului Prahova, tot mai multe instituții de cultură au anunțat că vor marca, într-un mod special, Ziua Culturii Naționale, dar și opera poetului național Mihai Eminescu. Astfel, pe 15 ianuarie a.c., Ploieștiul va avea și o stradă cu…poeme. Despre ce este vorba? Aleea pietonală din fața teatrului devine „Strada cu poeme”, potrivit conducerii Teatrului ”Toma Caragiu”, pe parcursul întregii zile, cei care vor trece prin zonă putând să asculte înregistrarea unor poezii eminesciene, în interpretarea unor mari actori ai teatrului românesc: Ion Caramitru, Victor Rebengiuc, Florin Piersic, Gheorghe Cozorici, Leopoldina Bălănuță, Adrian Pintea, Valeria Seciu.

• La muzeele prahovene- evenimente omagiale dedicate personalităţilor culturii prahovene şi naţionale

Totodată, cu prilejul celei de-a XII-a ediții a Zilei Culturii Naționale şi a împlinirii a 172 de ani de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi secţiile sale din județ au anunțat că vor organiza o serie de evenimente omagiale dedicate personalităţilor culturii prahovene şi naţionale, unele dintre acțiuni, din cauza pandemiei, având loc în spațiul virtual, pe paginile de facebook ale secţiilor muzeale, pe site-ul muzeului www.histmuseumph.ro şi pe www.instagram.com/muzeul.de.istorie.ploiesti/. Astfel, pe data de 14 ianuarie a.c., sunt programate următoarele evenimente: la Muzeul Memorial „Constantin şi Ion Stere” Bucov, la ora 10.30, a fost pregătit recitalul de poezie ”Dor de Eminescu”; Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova organizează, cu începere de la ora 11,00, micro-expoziția temporară ”In Honorem prof. Nicolae Simache (1905 – 1972)”; Muzeul „Ion Luca Caragiale” ( https://www.facebook.com/muzeul.ionlucacaragiale ) va prezenta, on line, evocarea cu tema ”Caragiale şi Eminescu”; la Muzeul „Casa Domnească” Brebu va avea loc matineul muzeal ”Mihai Eminescu în amintirile contemporanilor săi”. Iar pentru 15 ianuarie a.c. sunt pregătite următoarele acțiuni: la Muzeul Ceasului „Nicolae Simache” (https://www.facebook.com/m.ceasului ), în spațiul online va avea loc evocarea cu titlul ”Nicolae Simache – exemplu de dăruire şi abnegaţie în domeniul culturii”; Muzeul Memorial „Nichita Stănescu”(https://www.facebook.com/Muzeu.Nichita.Stanescu.Ploiesti ) a pregătit, în spațiul virtual, momentul liric ”Dialog cu oda în metru antic” – recital de versuri dedicate poetului Mihai Eminescu susţinut de prof. Nelu Stan; la Muzeul Memorial „Nicolae Iorga” Vălenii de Munte, la ora 11.00, se va deschide expoziţia temporară „Perfecţiune şi diversitate în opera lui Nicolae Iorga”; la Muzeul „Conacul Bellu”, la ora 11.30, va avea loc medalionul omagial ”Un luceafăr răsărit în liniştea uitării – Eminescu”; Muzeul „Conacul Pană Filipescu” Filipeştii de Târg ( https://www.facebook.com/profile.php?id=100012309997055) – evocarea ”Gheorghe Grigore Cantacuzino, Nababul”, care va putea fi urmărită online; Muzeul „Crama 1777” Valea Călugărească (https://www.facebook.com/Crama-de-la-1777-un-muzeu-o-poveste-348300978697318/ ) – acțiunea ”Din ipostazele vinului în cultura tradiţională românească” – online; Muzeul „Foişorul Bellu” (https://www.facebook.com/conaculbellu), evocarea cu tema ”Cultura României – origini şi însemnătate” – online; Muzeul Memorial „Cezar Petrescu” Buşteni (https://www.facebook.com/muzeulcezarpetrescu), acțiunea ”Mihai Eminescu – Luceafărul poeziei româneşti” – online. Participarea la evenimentele desfăşurate cu public va fi permisă cu respectarea normelor sanitare în vigoare.

• Biblioteca Județeană ”Nicolae Iorga” găzduieşte recital de poezie, expoziții de carte și film documentar

Biblioteca Județeană ”Nicolae Iorga” din Ploiești va transforma data de 14 ianuarie a.c. într-o zi dedicată exclusiv Zilei Culturii Naționale, acțiuni fiind organizate atât în incinta și în afara instituției, cât și în spațiul online. De altfel, în legătură cu importanța zilei de 15 ianuarie, directorul bibliotecii județene, Mihaela Radu, a ținut să menționeze: ” În fiecare an, data de 15 ianuarie are o rezonanță aparte în mințile și inimile românilor, pentru că această zi este marcată de nașterea unuia dintre poeții noștri cei mai importanți, mai iubiți și mai memorabili – Mihai Eminescu. Iar sărbătorirea nașterii sale nu putea fi marcată mai potrivit decât o face dublarea acesteia cu Ziua Culturii Naționale, venită ca o reafirmare a unei valori de necontestat”. Manifestările organizate de instituție vor debuta, pe 14 ianuarie, cu un recital de poezie susținut de elevi ai Școlii Gimnaziale ”Radu Tudoran” din Blejoi, care va avea loc în rotonda bibliotecii, o jumătate de oră mai târziu fiind programat vernisajul expoziției colective a membrilor Cenaclului de Arte Plastice ”Arcade – Ioan Titus Drăghicescu”, pentru ca, la ora 11.00, să fie depuse flori la bustul poetului Mihai Eminescu, din Centrul Civic. Totodată, Biblioteca Județeană ”Nicolae Iorga” va organiza și o expoziție de carte dedicată Zilei Culturii Naționale, iar pe pagina de facebook a instituției, pe parcursul întregii zile de 14 ianuarie, vor fi furnizate, sub genericul ”Contribuții românești la cultura universală”, informații referitoare la personalități ale culturii române, putând fi vizionat și filmul documentar ”Eminescu , între teluric și oniric”.

• Intrare gratuită la toate secțiile Muzeului Județean de Științele Naturii

Întrucât cultură înseamnă și cunoaștere, conducerea Muzeului Județean de Științele Naturii a ținut să marcheze într-un mod cu totul inedit Ziua Culturii Naționale: toate secțiile sale, din Ploiești și din județ, vor putea fi vizitate în mod gratuit. Este vorba despre Acvariul și Muzeul Omului din Palatul Culturii din Ploiești, Muzeul Petrolului din Ploiești, Grădina Botanică de la Bucov, Muzeul Rezervației Bucegi din Sinaia, Muzeul Sării din Slănic, Muzeul Văii Teleajenului din Vălenii de Munte, Muzeul Flori de Mină și Muzeul de Antropologie Francisc I. Rainer din Cheia.