Nicoleta Dumitrescu

Cum era de așteptat, valul cinci al pandemiei bate și la ușa României. Dacă nu o fi venit deja, fiind cunoscută discreția cu care virușii, renăscuți în noi tulpini, ”clocesc” cucerirea de noi teritorii unde populația credea că poate să respire liniștită, fără masca de protecție.
Dinspre autoritățile de la București, însă, deși exista experiența primelor patru valuri, pare că în privința noului val pandemic se repetă scenariul specific fiecărei ierni, adică acela în care autoritățile sunt prinse pe picior greșit atunci când…ninge, deși zăpada este specifică sezonului rece!
Prin urmare, cum s-au pregătit autoritățile din România pentru valul cinci? Cu o mare relaxare, după cum s-a văzut, la petrecerile din stradă ori din interior venind inclusiv turiști din alte state. În comparație cu restricțiile din țările lor de baștină, unde a fost interzisă inclusiv prezența în stradă pentru a marca noaptea dintre ani, atrași de distracția, la liber, fără nicio încorsetare, străinii care au marcat Anul Nou în România au fost în al nouălea cer, dovadă că unii dintre ei au reușit să confunde gardul hotelului în care erau cazați cu cel al unor instituții publice! N-au lipsit nici concertele în aer liber, cluburile și restaurantele fiind și ele pline.
Pe de altă parte, scăderea numărului de cazuri de infectări a creat ocazia unei mai bune mobilizări și organizări, astfel încât sistemul sanitar din România să nu mai fie depășit și în fața noului val al pandemiei? Nu prea, abia ieri de dimineață autoritățile așezându-se la aceeași masă, în mod oficial, la București, pentru a decide ce este de făcut pentru întâmpinarea valului 5, implicit ce restricții trebuie reintroduse.
S-au dat asigurări, odată cu relaxările, că spitalele nu vor mai fi suprasolicitate, că vor fi paturi suficiente pentru tratarea bolnavilor și că nu va mai exista riscul izbucnirii de incendiu în secțiile ATI? Nici vorbă! Asta în condițiile în care, se știe, noua variantă, Omicron, este mult mai contagioasă decât primele tulpini, destule țări europene, dar și din alte zone ale globului, unde sistemul sanitar este mult mai performant și organizat, confruntându-se cu un număr record de noi cazuri de îmbolnăviri, de ordinul zecilor de mii, zilnic!
Să se fi culcat autoritățile pe o ureche, în sensul că noua tulpină a coronavirusului nu trântește la pat bolnavul atât de rău cum s-a întâmplat până acum? Tot ce este posibil, dovadă că, nici până acum, cei care formează actuala coaliție aflată la putere nu s-au înțeles asupra obligativității certificatului verde covid la locul de muncă. Deși a trecut ceva vreme de când liberalii și social-democrații și-au dat mâna pentru a fi împreună la guvernare, tot nu s-a ajuns la vreo concluzie pe această temă, subiectul fiind în continuare unul tabu.
Așa se întâmplă însă când deciziile se iau mai ales prin prisma politicului, partidul ajungând să dicteze și să dirijeze inclusiv atunci când deciziile țin strict de alte domenii, cum sunt sănătatea ori educația. Acum, însă, în condițiile compromisului pe care l-au acceptat partidele la împărțirea puterii, era de așteptat ca să existe și o altă viziune în ceea ce privește gestionarea pandemiei. Dar nu s-a întâmplat așa, senzația fiind că, în continuare, se merge pe aceleași drumuri, pe aceleași principii, deși fuseseră criticate. Așa s-a ajuns însă ca, din păcate, România să se prezinte, și în fața valului cinci, cu aceleași lecții neînvățate, precum aceea în care aleșii sunt prinși iarna pe picior nepregătit, în fața valului de ninsoare!