Marți, 25 ianuarie 2022, Edward Iordănescu a fost prezentat oficial ca selecționer al reprezentativei României într-o conferință de presă susținută la Centrul Național de Fotbal Mogoșoaia.
Antrenorul în vârstă de 43 de ani a semnat un contract valabil până la finalul campaniei de calificare la EURO 2024, incluzând eventuale jocuri de play-off, cu prelungire automată în cazul calificării la turneul final.
”Are misiunea de a readuce echipa națională în elita fotbalului european. Elementele principale care au contat în luarea acestei decizii au fost determinarea, disponibilitatea și dorința de a reuși. Toate acestea le-am regăsit în totalitate la Edward Iordănescu, la acestea se adaugă experiența de antrenor pe care a acumulat-o în carieră, spiritul său analitic, cunoașterea la zi a fotbalului la zi și a lucrat cu jucători care sunt în circuitul naționalei. Suntem siguri că va avea capacitatea să construiască o echipă națională competitivă, de succes, de care să fim cu toții mândri! Selecționerul are un obiectiv principal, calificarea la EURO 2024, și un obiectiv intermediar, câștigarea grupei din Liga Națiunilor”, a declarat președintele FRF, Răzvan Burleanu la instalarea noului antrenor. Interesant este că, de pe ”Wikipedia” și din CV-ul prezentat oficial de către FRF, lipsește, în dreptul lui Edi Iordănescu exact prima sa experiență de antrenor principal, care s-a petrecut în județul nostru (în Divizia C, la Fortuna Brazi, viitoarea Fortuna Poiana Câmpina, echipa lui Radu Călin, desființată între timp!). Simplă… coincidență?
”Edward Iordănescu le-a mai pregătit pe FC Vaslui, ASA Tg. Mureș, Pandurii Tg. Jiu, ȚSKA Sofia, Astra, CFR Cluj, Gaz Metan și FCSB. Are în palmares o Supercupă a României și un titlu de campion, ambele cu CFR Cluj” – spune site-ul FRF, unde nu apare și dramatica ratare a promovării, din divizia C în divizia B, petrecută în anul 2013, cu Fortuna!
Și ce ”poveste” a avut acel an 2013, Fortuna, cu Edi pe bancă, avându-i ca secunzi ca Al. Radu, Stelescu și Pârvu, ratând un penalti care a echivalat cu ratarea promovării, în ultimul minut al meciului, când Buhuși a șutat în bară!

Ianuarie 2013

Iată ce spune Edi la instalarea pe banca Fortunei, în urmă cu
9 ani! „Eu sunt sigur de această promovare, este o necesitate ca acest club să ajungă în eșalonul secund, prin condițiile oferite, prin lotul de jucători pe care-l are. Am văzut înregistrările tuturor meciurilor din tur, am văzut și meciuri dintre alte combatante din serie, înainte de a lua decizia de a semna cu Fortuna, iar concluzia este clară: cu disciplină, respect și muncă vom face primul pas, anume promovarea în Liga a II-a”. Iordănescu a recunoscut că a fost „contactat” pentru a prelua echipa, din decembrie, ironia sorții făcând ca acesta să-l înlocuiască pe fostul său tehnician, Octavian Grigore, cu care Edi promova, ca jucător, în 2003, în Liga I, cu Petrolul.
„Am fost circumspect cu privire la această propunere, la început, dar când am văzut condițiile, planul pentru viitor și seriozitatea clubului, am decis să accept. Sunt adeptul pașilor mici pentru că așa se va ajunge departe, în carieră. Este o npuă etapă în cariera mea, nu mai vreau să fac referiri la ceea ce a fost la Steaua și Vaslui” – a spus Iordănescu, care a recunoscut, în glumă, că faptul că „am început să albesc la Steaua cu domnul Becali, apoi am continuat să albesc la Vaslui, cu domnul Porumboiu” – a spus Edi, alături de Virgil Munteanu și Grigore Sichitiu, oficialii de atunci ai echipei lui Radu Călin.

„9 Mai” şi Buhuşi!

Caseta meciului Fortuna – Unirea, în care destinul lui Edi Iordănescu, drept antrenor, a cunoscut un prim episod interesant al carierei oferă câteva elemente inedite. Astfel, portarul Florin Iacob – cel care a ”blocat” promovarea Fortunei, la acel moment, ar putea fi unul dintre viitorii selecționați, jucând acum la UTA, unde este unul dintre remarcații Ligii I, având același antrenor ca atunci, pe Laszlo Balint! Dintre ceilalți, nu mai este nimeni în Liga I, Alin Stoica având probleme cu ”deghizații la pariuri”, Elek devenind antrenor jucător la AS SR Brașov, Cioinac este acum la Reșița – în Liga 3, la fel ca și Vali Munteanu, cel mai ”bine” ducând-o… brigada de arbitri de atunci, care este în activitate, la cel mai înalt nivel și acum! Până și stadionul unde s-a petrecut ”evenimentul startului de carieră” – Astra, din Ploiești, este scos la licitație, Edi activând acolo încă o bună perioadă, ca antrenor al Astrei Giurgiu!

Fortuna Brazi – Unirea Tărlungeni 0-0

Stadion: „Astra”, Ploiești. Spectatori: circa 1200.
Fortuna: C. Ion – Bilia (77 C. Gheorghe), M. Marin, Al. Stoica, M. Mureșan (69 Tegzeș) – V. Munteanu (63 S. Mureșan), Cioinac, Minciună (cpt), Buhuși – Elek, Mândrușcă (54 Antohi). Antrenor: Eduard Iordănescu.
Unirea: Fl. Iacob – Vlăsceanu, Căpățână, Tatarciuc, Dobrea – Brujan – Pricop (88 Lita), C Cristea (58 Crețulescu), Iaru, Postolache (77 Toderașcu) – L. Nicolae (cpt) (90+2 R. Balint). Antrenor: Laszlo Balint.
Avertismente: Buhuși (42), Elek (87), Tiuț (89 – ca rezervă) / Căpățână (21), Cristea (24), Brujan (27), Iaru (68), Iacob (83), Toderașcu (89).
Au arbitrat: Adrian Cojocaru (Galați) – Andrei Constantinescu, Mircea Grigoriu (București)
Observatori: Eduard Dumitrescu (Pitești), Bratu Cațaroș (Călărași)

Edi la primele declaraţii ca selecţioner – Ianuarie 2022

„Am simțit încredere în munca pe care o putem face împreună. Mulțumesc și predecesorilor mei, Cosmin Contra și Mirel Rădoi, care au lăsat lucruri bune în urma lor. Au muncit să construiască un mediu bun pentru performanță și au participat la promovarea și dezvoltarea unor jucători tineri. Sunt bucuros, mândru și sunt pregătit pentru responsabilitatea de a reprezenta românii și România. Cu încrederea tuturor putem construi o echipă care să strălucească și care poate produce performanțele pe care cu toții le așteaptă”, a spus Edward Iordănescu – la aproape un deceniu de când a ”scăpat” de… Minciună sau Buhuși.