V.Stoica

Compania Națională de Investiții pune la bătaie aproape 16 milioane de lei fără TVA pentru consolidarea unui teren aflat în punctul mănăstire – Câmpiniței din comuna prahoveană Cornu, contractul urmând să fie încheiat atât pentru proiectare, cât și pentru asistență tehnică și execuție a lucrărilor.
În satul Cornu de Jos, în punctul “Mănăstire”, s-au reactivat alunecările de teren pe ambele maluri pe o distanță de aproximativ 30 de metri, cu o diferență de nivel cuprinsă între trei și zece metri. De asemenea, s-a constatat apariția mai multor crăpături în sol și alunecarea terenului, care a avut o evoluție rapidă, punând în pericol atât lăcașul de cult, cât și anexele mănăstirii.
Deși, inițial, au fost efectuate lucrări de consolidare parțiale, este necesară, potrivit documentației, continuarea consolidării versantului din zona mănăstirii, pentru că fenomenul de alunecare este continuu și afectează întreg versantul estic, până la limita cu pârâul Câmpinița.
Solutia tehnică prevăzută în caietul de sarcini prevede, în primul rând, lucrări de consolidare prin construirea unor ziduri de sprijin, fiind prevăzute patru structuri de sprijin din beton armat. O altă prevedere din caietul de sarcini este asigurarea protecției terenului în aval/amonte de zidurile de sprijin, suprafețele de teren urmând să fie acoperite de o saltea de gabioane, având grosimea de 20 cm, umplută cu piatră brută. O altă lucrare vizează amenajarea versanților laterali zidurilor de sprijin, pentru a elimina riscul de prăbușire a acestora.
(foto arhivă)