V.S.

Peste patru sute de sancțiuni au aplicat pompierii prahoveni în luna noiembrie, pentru nerespectarea normelor de apărare împotriva incendiilor, potrivit informațiilor furnizate de purtătorul de cuvânt al ISU Prahova, Raluca Vasiloae.
Astfel, Inspecţia de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Șerban Cantacuzino” al județului Prahova a desfăşurat, luna trecută, 92 de activităţi de îndrumare şi control pe linia respectării măsurilor de apărare şi stingere a incendiilor, la unități de învățământ, unități de cult, unități de producție/depozitare și unități de alimentație publică și comerț.
„Pe timpul verificărilor au fost depistate 443 încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor şi protecţie civilă, dintre care 211 au fost înlăturate pe timpul desfășurării acestor acțiuni. Ca urmare a neregulilor constatate, personalul Inspecţiei de prevenire a aplicat un număr total de 443 sancţiuni, cuprinzând 369 avertismente şi 74 amenzi, în cuantum de 347.500 lei. Principalele deficienţe au constat în neasigurarea funcţionării optime a mijloacelor tehnice de primă intervenţie (stingătoare), executarea lucrărilor de modernizare fără solicitarea autorizației de securitate de incendiu, neasigurarea marcării complete a tuturor căilor de acces şi evacuare cu indicatoare de securitate, instalaţii electrice defecte sau exploatate necorespunzător, deficienţe de ordin organizatoric etc”.
Pe de altă parte, însă, cu ocazia acestor controalele, au fost organizate şi desfăşurate 33 de exerciţii de alarmare, evacuare și intervenție la locul de muncă, în caz de incendiu, precum și 71 de instruiri la operatori economici și în localități.
În luna noiembrie, potrivit sursei menționate, „au fost emise 15 autorizații de securitate la incendiu pentru obiectivele care funcționau fără acest act administrativ, 10 avize de securitate la incendiu și 55 de activități pentru acordare asistență tehnică de specialitate. Inspectoratul manifestă disponibilitate în vederea acordării asistenței tehnice de specialitate prin îndrumarea beneficiarilor și deținătorilor de construcții privind demersurile concrete și pașii care trebuie urmați în vederea intrării în legalitate și obținerii autorizației de securitate la incendiu”.