Se elimină obligativitatea purtării măştii de protecţie pentru toate spaţiile publice deschise neaglomerate

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat în şedinţa de marţi o hotărâre prin care se propune prelungirea stării de alertă pe teritoriul României şi a măsurilor necesar a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu menţinerea măsurilor în vigoare, la care se adaugă o serie de excepţii. Şeful DSU, Raed Arafat, a precizat că hotărârea de guvern aprobată în şedinţa de ieri cu privire la prelungirea stării de alertă şi noile măsuri de gestionare a pandemiei în perioada sărbătorilor de iarnă a preluat fără nicio modificare propunerile adoptate, marţi, prin Hotărârea CNSU nr.112/2021. Potrivit CNSU, aceste excepţii sunt: * eliminarea interdicţiilor de circulaţie a persoanelor; * creşterea intervalului orar în care este permisă desfăşurarea activităţilor cu publicul pentru toţi operatorii economici, inclusiv pentru competiţiile sportive şi activităţile cultural artistice între orele 5,00 – 22,00; * eliminarea obligativităţii purtării măştii de protecţie pentru toate spaţiile publice deschise neaglomerate; * eliminarea restricţiilor referitoare la programul operatorilor economici de tipul restaurantelor şi cafenelelor în perioadele 24.12.2021 – 25.12.2021 şi 31.12.2021 – 01.01.2022; * permiterea accesului în cadrul operatorilor care comercializează produse nealimentare, centrelor şi parcurilor comerciale şi pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid; * permiterea cazării în structurile de primire turistice şi pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid; * permiterea accesului tuturor persoanelor în cadrul spaţiilor de comercializare a produselor nealimentare, cu suprafaţa mai mică sau egală de 200 mp, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 4 mp/persoană.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila: Următoarele săptămâni vor fi relevante din punct de vedere al agresivităţii tulpinii Omicron a virusului SARS-CoV-2

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că următoarele săptămâni vor fi relevante din punct de vedere al agresivităţii tulpinii Omicron a virusului SARS-CoV-2, subliniind că există „o speranţă, ca, odată cu creşterea transmisibilităţii, patogenitatea să scadă”, potrivit Agerpres. El a fost întrebat dacă există noutăţi în privinţa „agresivităţii” noii tulpini a virusului SARS-CoV-2 – Omicron. „Nu sunt noutăţi, am avut o prezentare, din partea Centrului European de Control al Bolilor, la întâlnirea de ieri (reuniunea de la Bruxelles a miniştrilor sănătăţii din Uniunea Europeană – n.r.). Este clar că transmisibilitatea ridicată (a tulpinii Omicron – n.r.) este evidentă. În ceea ce priveşte agresivitatea, din punct de vedere al formelor critice, aici nu există o opinie încă suficient de bine conturată. E adevărat că în Africa de Sud, formele, în general, sunt uşoare, dar au afectat mai ales persoane tinere cu mai puţini factori de risc. Cred că următoarele săptămâni vor fi relevante din punct de vedere al agresivităţii. Există o speranţă nespusă, există o speranţă, ca, odată cu creşterea transmisibilităţii, patogenitatea să scadă, (…) ştiţi că mai avem şi alte coronavirusuri, nu e vorba doar de acesta, care produc infecţii banale. Să dea Dumnezeu să fie aşa şi să ne putem relua viaţa normală”, a declarat Alexandru Rafila, ieri, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria. Ministrul a subliniat că până atunci trebuie respectate regulile în vigoare privind gestionarea pandemiei de COVID 19. „Trebuie să respectăm toate chestiunile pe care le-am stabilit, nu noi, le-a stabilit lumea întreagă, prin organizaţii specializate, care nu sunt parte din oculta mondială, ci sunt organizaţii care au responsabilitatea sănătăţii populaţiei acestui glob. Noi avem un obiectiv la Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi la ONU care se referă la acces universal la servicii de sănătate şi o bună stare fizică şi psihică pentru toţi locuitorii planetei. Trebuie să înţelegem că aceste obiective care par, aşa, rupte din peisaj, nu sunt rupte din peisaj, fac parte din viaţa noastră de zi cu zi şi avem fiecare partea lui de contribuţie, astfel încât să şi putem să le îndeplinim”, a declarat Rafila.
Referitor la reuniunea miniştrilor sănătăţii din statele membre UE, la care a participat, ministrul a precizat că una din teme a vizat şi introducerea formularului de locaţie a pasagerului.