FC Petrolul Ploiești – FC Universitatea Cluj 1-0 (0-0)

Stadion: Ilie Oană. Spectatori: circa 4000.
Marcator: Eugeniu Cebotaru (70).
Petrolul: Avram – Pârvulescu (64 Boțogan), Meijers, Huja, Țicu (cpt) – Cebotaru, Seto (59 Chindriș) – Bratu (77 Constantinescu), Tucaliuc (64 Olaru), Măzărache – Jarovic (59 Diarra). Antrenor: Nicolae Constantin.
Universitatea: Gorcea – Gâț (80 V. Alexandru), Dican (cpt), Ispas, Mitrea – Balgiu – Ciobanu (73 Hofman), Ribeiro (80 Alarcon), Acolatse (73 Blejdea), Haită – Răducanu. Antrenor: Erik Lincar.
Au arbitrat: Adrian Viorel Cojocaru (Galați) – Gabriel Sabin Stroe (Pitești) și Florin Alexandru Vișan (Galați).
Observatori: Ioan Duma (Sibiu) și Dorinel Dincă (Călărași).
Jucătorul meciului: Eugeniu Cebotaru.

Suporterii au trăit la cote înalte succesul care a făcut Petrolul principala favorită la promovare

Petrolul a câștigat derbiul cu Universitatea Cluj și a intrat în vacanță din poziția de lider autoritar în eșalonului secund, la șapte puncte distanță de ocupanta locului doi (FC Hermannstadt) și la nouă de cea care închide podiumul, chiar învinsa din partida de la sfârşitul anului 2021 în eșalonul secund – U. Cluj! A fost 1-0 în confruntarea de pe „Ilie Oană”, golul „lupilor” fiind marcat de către Eugeniu Cebotaru (70), la capătul unui meci greu, disputat pe o vreme ”câinească”, în care dăruirea și ambiția au … învins spectacolul și, din fericire pentru ploieșteni, au adus și toate punctele în contul galben-albaștrilor .
Parcursul aproape impecabil al Petrolului, din stagiunea de toamnă, a fost completat cu victoria obținută, la ultima apariție din 2021, în fața Universității Cluj, una dintre principalele contracandidate la promovare. Jocul s-a înscris în tiparul așteptat, spectacolul fiind sacrificat, în condițiile în care nimeni nu-și permitea să risipească puncte.
Oaspeții au căutat să surprindă, venind, față de confruntarea precedentă, cu șapte modificări în formula de start, și au fost aproape să deschidă „tabela”, la lovitura de cap a lui Ribeiro (15), dar Avram a avut un reflex de zile mari și le-a refuzat clujenilor șansa de a trece în avantaj. „Lupii” au replicat cu șuturile lui Țicu (21) și Bratu (35), însă, de fiecare dată, portarul Gorcea a reușit, cum-necum, să îndepărteze pericolul, așa încât la cabine s-a intrat de pe poziții de egalitate perfectă.
Echilibrul a continuat să se mențină și după reluare, dar, treptat, echipa lui Nae Constantin a început să pună tot mai multă presiune la poarta oaspeților. Iar diferența s-a făcut cu 20 de minute înainte de final, după o fază fixă, un corner bătut de către Bratu, la care Măzărache a reluat, cu capul, spre colțul lung, Gorcea a respins în față, iar CEBOTARU a urmărit și a împins balonul în plasă pentru 1-0, moldoveanul fiind, din nou, decisiv pentru echipa ”lupilor” – adevăratul lider din teren și, cu siguranță, cel mai ”util” fotbalist în angrenajul echipei pregătite de Nae Constantin!
A fost golul care a decis soarta întâlnirii, „găzarii” reușind să-și conserve avantajul într-un final în care n-au avut mari probleme în defensivă, irosind, chiar, pe câteva contraatacuri tăioase, șansa unei victorii și mai clare! N-a mai contat, însă, acest 1-0 fiind suficient pentru a-i asigura echipei petroliste un avantaj consistent la intrarea în pauza de iarnă.
Cu 42 de puncte adunate după 16 etape, Petrolul s-a desprins la șapte lungimi de următoarea clasată, FC Hermanstadt, iar handicapul ce o desparte de locul trei, cel care merge la baraj, este de nouă puncte! Suficiente argumente, astfel, pentru ca Nae Constantin și elevii săi să aibă parte de o vacanță liniștită, în care s-a intrat imediat după acest meci și o mică… petrecere de final de an, campionatul urmând să se reia spre finalul lunii februarie, cu ultimele trei etape din sezonul regular.
Foto: Răzvan Păsărică (www.sportpictures.ro)

Declaraţii după meci

Nicolae Constantin: ”A fost exact ce am spus înainte, nu? Încrâncenare, două echipe care se închid, o fază fixă care decide meciul. Mă bucur că a fost a noastră. Nici nu știu cine a dat golul. Ciobi, nu? Să fie sănătos. Dacă mă punea cineva să pun echipa lor înainte, cred că vreo patru inși nu-i nimeream. Au încercat să surprindă, nu știu exact ce au vrut să facă și nici nu interesează. Așteptam vacanța asta cred că mai mult decât o așteaptă ei, jucătorii. Mă bucur că am încheiat, totuși, cu bine, cu o victorie. Mergem să petrecem acum. Încă n-am luat nimic. Pe moment suntem bine, v-am spus-o și o repet. Până nu vom fi matematic în Liga 1 nici nu vreau să discut. E o bucurie de care vreau să profităm acum, suntem într-o situație bună, trebuie să luăm deciziile bune în continuare”.

Erik Lincar: ”Un joc între două echipe foarte bune. Din punct de vedere defensiv, tactic, am interpretat foarte bine jocul și până la faza cornerului golului Petrolul nu a avut situații clare de a marca. Știam de forța lor la fazele fixe, sunt jucători care bat foarte bine și cornere, lovituri libere. Cred că acesta e cel mai important lucru, cel care bate faza fixă să ducă mingea exact în zona în care se face schema. Păcat de pierderea marcajului la Cebotaru, a și înscris din anumite faze fixe. Cred că dacă nu se marca acolo, jocul se ducea către un 0-0 sau puteau apărea greșeli individuale, situații în care una dintre echipe să marcheze. Îmi felicit jucătorii pentru efort, felicit Petrolul pentru victorie.Jucătorii mei s-au ridicat la un nivel foarte bun, dar diferențele, de multe ori, le fac detaliile. Până la faza golului Petrolului, nici ea nu a avut ocazii. Au fost băieți inteligenți, dar așa a fost. O fază fixă schimbă tot jocul. Ne-am pregătit, voiam mai multă responsabilitate de la anumiți jucători, dar s-a întâmplat din nou, cum a câștigat Petrolul și alte meciuri din faze fixe.”