Chiar dacă nimic nu este interzis pe masa de Sărbătoare, atât timp cât nu există contraindicaţii medicale – boli precum precum diabetul zaharat sau cardiovasculare – ca să vă bucuraţi cu adevărat de aceasta e bine să ţineţi cont de câteva sfaturi:
• Menţineţi un orar de mese regulat, cu o singură gustare sau fără gustări. Mâncaţi cât mai puţin şi cât mai uşor- recomandabil în prima parte a zilei – lăsând mâncărurile tradiţionale „grele” pentru masa festivă, potrivit polaris medical.
• Mâncaţi încet şi savuraţi bucatele! De multe ori mâncăm repede şi nu ne bucurăm de ceea ce avem în farfurie. Corpul uman funcţionează astfel: după ce a primit suficientă energie este secretată leptină, hormon care transmite creierului senzaţia de saţietate. Mâncând repede, creierul nu va primi semnalul la timp şi, astfel, vă veţi supraalimenta. Acest semnal se transmite după circa 15-20 minute. Aşteptaţi acest semnal!
• Porţionaţi dinainte gustările tentante şi nu mâncaţi direct de pe platouri pentru a putea ţine o „evidenţă” a alimentelor consumate. Folosiţi farfurii mici, iar astfel vă veţi „păcăli” creierul şi ochii, cantitatea din farfurie devenind una suficientă.
• Umpleţi farfuria cu alimente „bune” – cât mai multe legume şi cât mai multe verdeţuri! În acest fel evitaţi să consumaţi în exces alimente bogate în calorii.
• Nu serviţi mâncarea împreună cu alcoolul.
– Alegeţi să vă îmbrăcaţi cu haine strâmte, care să nu vă permită să mâncaţi mai mult decât aveţi nevoie.
• Evitaţi sedentarismul, fie şi măcar prin scurte plimbări.
• Mâncaţi atunci când simţiţi senzaţia de foame şi nu mâncaţi doar fiindca vă e poftă! Astfel îi acordaţi şi organismului dumneavoastră o pauza de respiro. Mâncaţi ca şi francezii: transformaţi masa într-un ritual al plăcerii, mâncaţi încet, bucuraţi-vă de ceea ce aveţi în farfurie şi de companie!