V. S.

Pentru ca problemele apărute în anii trecuți, în perioada Sărbătorilor de Iarnă, să nu se repete sau cel puțin să fie mai reduse, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova vin cu sfaturi necesare.
Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Prahova, Raluca Vasiloae, în anii precedenţi, în perioada Sărbătorilor de Iarnă, proprietatea individuală a fost cea mai afectată de flăcările scăpate de sub control, printre cele mai frecvente cauze fiind legate de sacrificarea animalelor şi utilizarea focului deschis în gospodării, construirea şi utilizarea afumătorilor, amenajarea pomilor de Crăciun, precum şi exploatarea mijloacelor de încălzire.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Şerban Cantacuzino” atrage atenţia asupra următoarelor măsuri şi reguli de apărare împotriva incendiilor care se impun a fi respectate în această perioadă. Astfel, nu trebuie aprinse artificii sau lumânări în bradul de Crăciun (sau în apropierea acestuia; indiferent că este natural sau artificial), pentru că acesta se pot aprinde rapid, conducând la incendierea locuinţei. De asemenea, nu trebuie utilizate instalaţii/decoraţiuni electrice cu defecţiuni sau improvizaţii, iar instalația electrică nu trebuie suprasolicitată prin utilizarea simultană a mai multor aparate electrice a căror putere însumată poate depăşi puterea instalaţiei electrice a locuinţei dumneavoastră. Nu amplasaţi bradul de Crăciun în apropierea unor surse de căldură, cum ar fi sobe, calorifere sau alte mijloace de încălzire, dar nici nu lăsaţi sobele cu focul aprins atunci când părăsiţi locuinţa sau înainte de culcare! Nici tradiţionala sacrificare a porcului din această perioadă nu trebuie să ne pună în pericol gospodăria, astfel că locul pentru pârlirea porcilor trebuie să fie la o distanţă de siguranţă faţă de construcţii sau depozite de furaje. Și buteliile de gaze utilizate la pârlirea porcilor trebuie amplasate la distanţă faţă de arzător, furtunurile să fie prevăzute la capete cu coliere de fixare, iar afumătorile trebuie confecţionate din zidării de cărămidă şi materiale incombustibile, care să fie amplasate independent de celelalte construcţii din gospodărie.
„Toate subunităţile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Şerban Cantacuzino” Prahova sunt pregătite pentru a face faţă evenimentelor ce s-ar putea produce în această perioadă, care sperăm să fie cât mai puţine, pentru ca toţi cetăţenii să petreacă în linişte Sărbătorile de Iarnă”, mai precizează reprezentanții ISU Prahova.