Potrivit unui comunicat de presă al Poliţiei Române, Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul instituţiei a realizat o analiză privind faptele de spălare de bani prin intermediul „cărăușilor de bani”, demarând, împreună cu Asociaţia Română a Băncilor şi Microsoft România, o campanie ce are drept scop informarea cetăţenilor cu privire la modul în care acţionează infractorii pentru a-şi ascunde identitatea.
În acest context, reprezentanţii Poliţiei Române precizează: ” <<Cărăuşii de bani>> sunt persoane care, adesea, fără să-și dea seama (deci, ei înşişi victime-n.n.), au fost recrutate de organizații infracționale ca agenți de spălare a banilor, pentru a ascunde astfel originea ilicită a fondurilor transferate.
Fără să știe că se angajează în activități infracționale și ademeniți de promisiunea unor bani obținuți ușor, <<cărăușii de bani>> efectuează, în numele altor persoane, transferuri ale unor sume provenite din surse ilicite.
Recrutarea se poate realiza prin contact direct sau e-mail, iar infractorii apelează din ce în ce mai mult la rețelele sociale pentru a atrage noi complici, fiind folosite oferte de locuri de muncă false (de exemplu <<agenți de transfer de bani>>).
În cazul în care credeți că ați putea fi folosit drept << cărăuș de bani>, acționați imediat, oprind transferul de bani și informând poliția!”.
Tot în urma analizei Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, a reieşit faptul că în perioada 1 septembrie – 30 noiembrie a.c., în România au fost identificaţi 255 de căruşi de bani şi 11 recutori ai acestora.