Unii dintre ei s-au ales şi cu popriri pe venituri

N. Dumitrescu

Potrivit informațiilor Serviciului Public Finanțe Locale Ploiești, până la data de 20 decembrie a.c., un număr de 136.995 de contribuabili și-au achitat impozitele și taxele pe bunurile pe care le au în proprietate – imobile, terenuri și autovehicule – datorate pentru anul 2021. În total, în momentul de față, la nivelul Ploieștiului sunt înregistrați 121.296 de proprietari de case, 40.322 de proprietari de terenuri și 62.799 de proprietari de mijloace de transport. Din numărul total de contribuabili menționat, care și-au achitat taxele și impozitele la fiscul local ploieștean, 95.317 dintre aceștia au plătit mai puțin cu 10% față de suma datorată, deoarece au avut parte de bonificația de 10% care este acordată pentru toți cei care până la data de 31 martie au plătit, cu anticipație, întreaga sumă pe care trebuie să o achite pentru întregul an. Trebuie menționat însă faptul că, dacă sunt destui ploieșteni – persoane fizice și jurdice – care și-au păstrat statutul de bun – contribuabili, mulți dintre ei dorind să scape de grija achitării dărilor la fiscul local chiar din primele zile ale lunii ianuarie, așa cum s-a întâmplat și anul acesta, sunt și persoane care apar în scriptele fiscului local ca datornici, confirmarea venind chiar de la conducerea Serviciului Public Finanțe Locale Ploiești. Astfel, potrivit unor informații primite de la directorul instituției, Simona Dolniceanu, la solicitarea ziarului Prahova, din cauza datoriilor acumulate la plata taxelor și a impozitelor locale, anul acesta, peste 30.000 de ploieșteni – persoane fizice și 2000 de contribuabili – persoane juridice au primit somații și titluri executorii. Mai mult decât atât, unii dintre ei s-au ales inclusiv cu popriri pe veniturile lunare.

Potrivit informațiilor primite de la conducerea Serviciului Public Finanțe Locale Ploiești, în evidențele instituției apar atât persoane cu datorii acumulate de ani de zile, cât și persoane cărora, în vederea recuperării debitelor, le-au fost emise somații și titluri executorii. ”În ceea ce privește contribuabilii cu datorii, precizăm că numărul celor care nu și-au achitat obligațiile de plată la data de 30.09.2021, indiferent de starea fiscală avută, este următoarea: persoane fizice: 51.171 de contribuabili; persoane juridice: 3.207 de contribuabili. Referitor la anul din care provin debitele cele mai vechi, în cazul persoanelor fizice este anul 2006, iar în cazul persoanelor juridice, din anul 2003. Precizăm că termenul de prescripție a dreptului de a urmări și executa silit debitele este de 5 ani de la ultimul act de executare silit, acesta putând fi întrerupt fie prin încasare parțială, fie prin întocmirea unui act de executare silită, fie prin declararea insolvabilității. În cazul persoanelor juridice, de la data deschiderii procedurii de insolvență în conformitate cu Legea 64/1995, Legea 85/2006 respectiv Legea 85/2014 cu modificările și completările ulterioare, orice măsură de executare silită asupra debitorului este suspendată pe toată perioada în care se află în orice etapă a procedurii de insolvență. În ceea ce privește cea mai mare valoare a obligației datorate bugetului local, aceasta aparține unei persoane juridice aflate în stare de faliment și este în cuantum de 28.840.878 de lei, măsurile de executare silită fiind suspendate din anul 2009, de când s-a dispus de către judecătorul sindic deschiderea procedurii generale a insolvenței”, ne-a menționat conducerea SPFL Ploiești. Totodată, conform datelor primite de la conducerea Serviciului Public Finanțe Locale Ploiești, anul acesta au fost emise somații și titluri executorii către 30.221 de persoane fizice și către 2.001 de persoane juridice, care figurau ca datornici la plata taxelor și impozitelor locale. ”În ceea ce privește prevederea legală aplicabilă persoanelor care nu-și achită obligațiile de plată, aceasta este cuprinsă în Legea 207/2015 privind Codul de procedură fiscală și anume art. 230 (1) ‘’Executarea silită începe prin comunicarea somației. Dacă în termen de 15 zile de la comunicarea somației nu se stinge debitul sau nu se notifică organul fiscal cu privire la intenția de a demara procedura de mediere, se continuă măsurile de executare silită. Somația este însoțită de un exemplar al titlului executoriu emis de organul de executare silită’’, se arată în răspunsul primit de la conducerea fiscului local ploieștean, căruia i-am solicitat detalii despre procedurile legale întreprinse asupra acelora care nu-și achită la timp taxele și impozitele locale pe bunurile aflate în proprietate.
Pe de altă parte, cum, potrivit prevederilor legale, pentru recuperarea sumelor datorate, fiscul local poate să impună și rețineri pe veniturile lunare ale datornicilor la plata taxelor și impozitelor locale, s-a menționat faptul că au fost instituite popriri pe disponibilitățile debitorilor, respectiv pentru 19.465 de persoane fizice și 1.702 persoane juridice.