Ministrul japonez al apărării, Nobuo Kishi, a declarat că a convenit cu omologul său chinez, Wei Fenghe, să înceapă să opereze o linie telefonică directă între cele două ministere, pe fondul tensiunilor legate de insuliţele disputate din Marea Chinei de Est, informează agenţia niponă de presă Kyodo, preluată de Agerpres. Întâlnirea video dintre cei doi miniştri a avut loc la iniţiativa părţii japoneze.
Într-o conferinţă de presă după convorbiri, ministrul japonez a mai spus că pacea şi stabilitatea în strâmtoarea Taiwan sunt vitale pentru securitatea Japoniei, iar Tokyo va monitoriza îndeaproape evoluţiile din această zonă.
”Am confirmat că stabilirea rapidă a unei linii directe între autorităţile de apărare japoneze şi chineze este importantă”, a declarat Kishi, adăugând că şi-a exprimat ”îngrijorarea extrem de gravă” în legătură cu activităţile navelor gărzii de coastă chineze în apele din jurul insulelor Senkaku, administrate de Japonia, pe care Beijingul le revendică şi le numeşte Diaoyu, relatează Kyodo.
În legătură cu acest subiect, Wei i-a transmis lui Kishi că Beijingul îşi va „proteja cu fermitate suveranitatea teritorială, precum şi drepturile şi interesele maritime”, potrivit Ministerului chinez al Apărării, citat de agenţia niponă de presă.
În timpul primelor discuţii pe care le-au avut din decembrie anul trecut, care au durat aproximativ două ore, Kishi a declarat că linia directă va spori eficienţa unui mecanism de comunicare pe care cele două ţări l-au lansat în 2018 pentru a evita ciocnirile accidentale pe mare şi în aer.
Potrivit agenţiei chineze de presă Xinhua, Wei a declarat că anul viitor se împlinesc 50 de ani de la normalizarea relaţiilor diplomatice dintre China şi Japonia. Cele două părţi ar trebui să adere la consensul important la care au ajuns (atunci) liderii celor două ţări, să consolideze încrederea reciprocă strategică, să gestioneze în mod corespunzător conflictele şi diferenţele şi să realizeze o cooperare avantajoasă pentru ambele părţi.