Diploma „Meritul Academic” a fost conferită ieri, în Aula Academiei Române, preşedintelui Societăţii Culturale „Ploieşti – Mileniul III”, ing.Constantin Trestioreanu, precum şi profesorului doctor Gheorghe Marinică
Luiza Rădulescu Pintilie
Un eveniment de ţinută şi deopotrivă de emoţie şi de mândrie naţională s-a desfăşurat, ieri, în Aula celui mai înalt for de ştiinţă şi de cultură din România – Academia Română, simbol al spiritualităţii, forum al consacrării, spaţiu al cercetării fundamentale, cum se autodefineşte prestigioasa instituţie a cărei istorie vine de la 1866 şi care, din 1879, poartă denumirea înscrisă astăzi pe frontispiciul său.
Într-o ceremonie specială, în şedinţa solemnă a Adunării Generale a Academiei Române, au fost conferite Premiile Academiei Române – continuându-se o tradiţie care precede chiar înfiinţarea acestei instituţii, în 1863 domnitorul Al.I. Cuza donând suma de 5600 de galbeni pentru” acordarea de premii ştiinţifice şi literare” -, precum şi nouă diplome „Meritul Academic”, două dintre acestea onorând iniţiatorii şi coordonatorii prahoveni ai amplului proiect istoric, ştiinţific şi editorial reprezentat de realizarea monografiei „Marea Carte a Ploieştilor” şi opt diplome „Distincţia Culturală”. Laureaţii celor 75 de premii anuale sunt atât din România, cât şi din Republica Moldova şi, potrivit regulamentului de acordare a acestora, corespund celor 14 secţii științifice ale Academiei Române – literatură și filologie, istorie, matematică, fizică, chimie, științe tehnice, tehnologia informației, biologie, medicină, agronomie, silvicultură, sociologie, psihologie, filosofie, arte plastice, teatrale și muzicale – atribuindu-se unor personalităţi „pentru meritul de a fi contribuit, prin activitatea şi opera lor, la dezvoltarea culturii şi ştiinţei româneşti”.
Conform aceluiaşi regulament, propunerile pentru acordarea premiilor anuale se fac de către institutele de cercetare ştiinţifică, de către universităţi sau de către membrii Academiei Române până la data de 1 septembrie a anului calendaristic următor prezentării publice a lucrării şi se înaintează secţiilor ştiinţifice ale Academiei Române, durata întregii proceduri de propunere, evaluare, dezbatere şi decizie fiind de doi ani. Ca urmare, premiile acordate ieri sunt pentru activitatea din anul 2019. Deosebit de interesantă este însăşi istoria acordării acestor importante recunoaşteri academice, reinstituită în 1990 după ce odată cu instaurarea regimului comunist în România a fost traversată o perioadă considerată de „criză” a Premiilor Academiei Române până în 1949, iar apoi s-au acordat, prin decret prezidenţial, câte 15 premii anuale. Într-un proces de revenire la stabilitate, acestea au fost acordate retrospectiv începând cu anii 1986 şi 1987, iar din 1999 a intrat în vigoare noul regulament de conferire, cel după care s-a desfăşurat şi ceremonia de ieri.
Toate aceste elemente au dat, fără doar şi poate, o aură specială întregului eveniment, chiar şi aşa desfăşurat în sistem hibrid sub apăsarea restricţiilor impuse de pandemie. Între cei care au avut onoarea de a-şi primi ieri distincţiile chiar în Aula Academiei Române s-au aflat şi cei doi prahoveni distinşi cu Diploma „Meritul Academic” ca un semn de apreciere a remarcabilei activităţi în domeniul cercetării şi prezentării cu profesionalism şi pasiune a istoriei oraşului Ploieşti. Diplomele poartă semnătura preşedintelui Academiei Române, academicianul Ioan-Aurel Pop, cel care de altfel a salutat într-un mod mai mult decât elogios, chiar în 2019, lansarea celui de-al treilea şi ultimul volum al Monografiei „Marea Carte a Ploieştilor”, spunând astfel în mesajul său: ”O nouă istorie ştiinţifică a Ploieştilor, realizată de către Societatea Culturală „Ploieşti-Mileniul III” – după mai bine de trei sferturi de veac de la lucrarea (din 1937) a lui Mihail Sevastos – este mai mult decât un eveniment editorial. Suntem în faţa unui monument istoriografic şi cultural, construit cu migală şi cu erudiţie timp de 18 ani, de către un colectiv de autori coordonat de către preşedintele Constantin Trestioreanu”. Venită ca o meritorie recompensă a unei trude, a unei zbateri, a unei statornicii prea rar întâlnite în ultimii ani, îndreptăţita prezenţă a celor doi intelectuali prahoveni Constantin Trestioreanu şi Gheorghe Marinică între laureaţii actualei ediţii a distincţiilor acordate de forul academic naţional este cu atât mai de apreciat cu cât şi celelalte şapte diplome „Meritul Academic” acordate ieri recompensează activitatea unor personalităţi sau instituţii remarcabile: Lucia Hossu-Longin – jurnalist şi realizator de televiziune; prof.univ.dr. Gabor Xantus – director de imagine, scenarist; dr. Aron Xantus – regizor; Centrul de Studii Trasilvane; Constantin Emil Ursu – director general al Muzeului Naţional al Bucovinei; Filiala din Timişoara a Academiei Române; dr. Cristian Păunescu – economist. Adăugăm, din acest colţ de pagină, sincerele noastre felicitări celor doi laureaţi prahoveni, a căror dăruire, a căror implicare, a căror strădanie – de timp, de resurse sufleteşti şi băneşti -, a căror iubire faţă de Ploieşti, de ploieşteni şi de meleagurile prahovene le-am apreciat nu o dată în ziarul Prahova, spre a fi cunoscute şi, recunoaştem, şi cu nădăjduirea că ar putea fi model şi îndemn şi altora.