N.D.

Instituțiile de cultură din județ păstrează tradiția de a readuce în atenția publicului viața și opera personalităților din lumea literară, care s-au născut sau au trăit în Prahova ori și-au legat numele de acest județ. Astfel, Muzeul Memorial „Nichita Stănescu”, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, organizează, astăzi, 13 decembrie, la ora 11.00, la sediul său din Ploieşti, str. Nichita Stănescu nr. 1, medalionul comemorativ „Amintiri despre Nichita”. Evenimentul este organizat la 38 de ani de la trecerea în nefiinţă a celui supranumit ”Poetului Necuvintelor”- Nichita Stănescu, cel care afirma că Ploieştiul este „colţ de inimă şi ruptură de aripă de înger, oraş festiv al limbii române, unde înteţirea silabei înroşeşte oul şi epitetul deraiază crivăţul iarna…”.
De asemenea, publicul este invitat, mâine, 14 decembrie, la ora 17.00, la Palatul Culturii din Ploiești, la evenimentul intitulat ”Seara memorială Nichita Stănescu – Ion Stratan: El vine din afara lui însuși”, în program fiind incluse vernisajul expoziției documentare „Nichita Stănescu – Ion Stratan”, la salonul Orion, și conferința ”Palimpsest. Clar-obscur în relația literară dintre Nichita Stănescu și Ion Stratan”, susținută de regizorul Mihai Vasile, la Centrul Dramatic Mythos.
Născut la Ploiești, pe data de 31 martie 1933, Nichita Stănescu, poet, scriitor și eseist român, ales membru post-mortem al Academiei Române, a trecut la cele veșnice la data de 13 decembrie 1983.