Consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu consideră că în condiţiile în care România va beneficia până în 2027 de cea mai mare sumă obţinută vreodată din finanţări europene, capacitatea ţării noastre de a absorbi fondurile europene devine factorul esenţial al creşterii economice în anii următori.
„Trebuie să alegem corect modelul de dezvoltare al României, care are nevoie de investiţii (…). România va beneficia până în 2027 de cea mai mare sumă obţinută vreodată din finanţări europene: 22,2 miliarde de euro din PNRR, 30 de miliarde de euro prin intermediul programelor operaţionale, la care se adaugă şi alte finanţări specifice de mai multe miliarde de euro. În aceste condiţii, capacitatea României de a absorbi fondurile europene devine factorul esenţial al creşterii noastre economice în anii următori. Întărirea capacităţii administrative credem că este factorul cheie de care depinde implementarea eficientă şi la timp a proiectelor de investiţii pe care ni le propunem”, a afirmat Marinescu la Forumul Capitalului Românesc, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, una dintre cele mai dure provocări este cea cantitativă, deoarece ea „decurge din implementarea unui volum de investiţii fără precedent, care este comprimat într-un interval de 5-6 ani”.
„Pentru anul 2022 este esenţial să avem un buget solid, credibil, care să ofere încredere mediului investiţional şi care să sprijine stabilitatea financiară de care România are atâta nevoie în această perioadă. Trebuie să ţintim ambiţios, însă credibil, creşterea ponderii în PIB a veniturilor fiscale, fără de care consolidarea finanţelor publice în următorii ani va fi o sarcină extrem de dificilă. Rămân în continuare problematice deficitele externe, care se adâncesc, din păcate, în cifre record. (…) În ultimii ani, cele mai mari deficite se acumulează pentru produsele chimice şi pentru produsele alimentare (…), care reprezintă, cumulat, cam 50% din deficitul comercial al României”, a adăugat Marinescu.
Consilierul prezidenţial susţine că „potenţialul local trebuie valorificat mai bine” şi că „România s-ar putea transforma dintr-un exportator de materie primă agricolă într-un producător consistent de valoare adăugată”.
„Consider că trebuie să ne uităm cât se poate de atent la oportunităţile de export, în condiţiile în care, de exemplu, între primii 500 de exportatori se regăsesc doar 68 de companii cu capital românesc. În acest sens, e mai necesară ca oricând o strategie pragmatică de promovare şi de creştere a exporturilor”, a punctat Marinescu.
Referindu-se la exodul forţei de muncă, Marinescu a evidenţiat că, în prezent, „în afara României se află încă o Românie, ajunsă deja la a doua generaţie, în condiţiile în care economia noastră se confruntă cu un acut deficit de capital uman”.