Violeta Stoica

Deszăpezirea drumurilor naționale și a autostrăzilor din România a fost, în anii trecuți, problematică, în special din cauza întârzierii finalizării procedurilor de achiziție. În acest an, pare că toate lucrurile sunt în regulă, pentru că au fost parafate contractele înainte de a cădea primele zăpezi și primul ghețuș care ar fi putut transforma în patinoare principalele artere rutiere din zona județului Prahova.
Atât pentru drumurile naționale, cât și pentru autostrada București-Ploiești, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a reușit să încheie la timp licitațiile. Astfel că, potrivit CNAIR, firma Diferit AG SRL a câștigat licitația pentru deszăpezirea drumurilor naționale de pe raza județului Prahova, începând cu această iarnă și până în 2024. Potrivit informațiilor făcute publice de către CNAIR, contractul a fost parafat pe 24 noiembrie 2021 și va fi valabil până pe 24 noiembrie 2024, valoarea totală a acestuia fiind de 32,5 milioane de lei cu TVA. Primul contract subsecvent a fost semnat la data de 26 noiembrie, valoarea acestuia fiind de circa 2,7 milioane de lei.

Pe 16 iunie 2021, CNAIR (prin DRDP București) a lansat licitaţia pentru întreținerea pe timp de iarnă (deszăpezirea) drumurilor naționale de pe raza Secției Drumuri Naționale Ploiești, iar pe 26 iulie au fost deschise ofertele.
La procedură s-au înscris cinci ofertanţi, doi ofertanţi unici și trei asocieri de firme. Este vorba despre Anastamar Construct SRL – ofertant unic; Diferit AG – ofertant unic; asocierea Pikanore (lider), Strabenbau Logistic, Dimex-2000 Company; asocierea Storm Gas (lider), Tredeco Holding; asocierea Agronut Vegetal (lider), Agro Trans NMI SRL.
Valoarea totală a acordului-cadru pentru deszăpezirea pentru trei ani a celor 291 de kilometri ai DN1, DN1A, DN 1B, DN1D, DN 72, DN 71, drumurile naţionale care străbat judeţul Prahova, a fost estimată la 29,5 milioane de lei fără TVA.
Potrivit caietului de sarcini, firma câștigătoare va fi obligată să asigure deszăpezirea mecanică, montarea și demontarea panourilor parazăpezi. Cea mai importantă componentă – deszăpezirea mecanică – presupune răspândirea mecanică a materialelor antiderapante sau a substanţelor chimice în scopul prevenirii sau combaterii poleiului, gheţii sau a zăpezii, patrularea cu utilaje pentru informarea asupra stării drumurilor naţionale sau pentru prevenirea înzăpezirii în timpul ninsorilor liniștite sau a viscolelor moderate (cu viteza vântului sub 30 km/oră), deszăperirea mecanică cu autoutilaje specifice, precum și degajarea vehiculelor înzăpezite care împiedică acţiunea de deszăpezire de pe platforma drumurilor. Toate aceste acţiuni se contabilizează în ore lucrate.
Tot în caietul de sarcini apare și lista utilajelor necesare pentru ca firmele participante la licitaţie să poată îndeplini serviciile solicitate: șapte turbofreze – utilaje multifuncţionale cu tracţiune integrală, plus tractoare, autoremorchere, încărcătoare, buldoexcavatoare sau autobasculante cu lamă.
În fiecare an al acordului cadru va fi încheiat câte un contract subsecvent, iar începerea prestaţiilor se va face doar la ordinul scris al beneficiarului, respectiv al celor de la Drumuri Naţionale.

Tot un ofertant unic a câștigat și licitația pentru deszăpezirea autostrăzii București-Ploiești pentru următorii trei ani. Este vorba despre Tredeco Holding SRL, al cărui acord cadru pentru deszăpezirea autostrăzii A3 între Capitală și Ploiești are valoarea de 23,1 milioane de lei cu TVA. Și în acest caz, acordul-cadru va fi valabil până în anul 2024.
În cadrul procedurii de achiziție pentru deszăpezirea autostrăzii București-Ploiești s-au înscris nouă ofertanți, șase ofertanți unici (cu sau fără terți susținători) și trei asocieri de firme. Firmele interesate pentru parafarea unui acord cadru de întreținere curentă pe timp de iarnă, pe trei ani, au fost ofertanții unici Pan Riz Impex SRL; Iri Com Market SRL (lider), cu Agro Trans NMI SRL – terț; Claro Build SRL (lider) și Dacia Asphalt – terț; ofertant unic Tredeco Holding; ofertant unic Diferit AG; ofertant unic AS Construct, dar și asocierile de firme Eurofloral – Eco SRL lider – Itaro SRL, Sabina & Ștefana Cons lider – Dumsil Med și Clean Prest Activ SRL lider – T Dancor Romconstruct.
Câștigătoarea licitației pentru întreținerea curentă pe timp de iarnă va fi obligată prin contract să acționeze în următoarele trei ierni pentru montarea /demontarea panourilor parazăpezi în zonele stabilite de CNAIR, pentru deszăpezirea mecanică (prin răspândirea materialelor antiderapante sau a substanțelor chimice în scopul prevenirii sau combaterii poleiului, gheții sau a zăpezii). În ambele situații, orice activitate începe doar la ordinul scris al beneficiarului, respectiv al CNAIR.