Nicoleta Dumitrescu

 

Nu se știe dacă reprezentanții actualei coaliții aflate la guvernare, în mod deosebit cei de la PSD, au făcut o înțelegere tacită cu Moș Crăciun pe tema bugetului de stat pe anul viitor, în care sunt incluse și majorările de venituri. Iar înțelegerea să fie ceva de genul renunțăm noi, politicienii, la toate darurile ce ne-ar fi fost cuvenite să le găsim sub brad, de Crăciun, dar fă tu, Moșule, în așa fel încât să le demonstrăm românilor că, măcar la început de drum, ce promitem se rezolvă!
Și s-a rezolvat! Ieri, Curtea Constituțională a României a respins, ca inadmisibilă, sesizarea USR privind Legea bugetului de stat pe anul 2022. Ca un fel de răzbunare, foștii parteneri de guvernare ai liberalilor, cei de la USR, au contestat, înainte de Crăciun, la CCR, bugetul de stat pe anul viitor, printre motive fiind, susțineau aceștia, că niciun amendament de-al lor nu a fost acceptat, iar că, mai mult, documentul în sine i-ar discrimina destul de mult pe români!
Prin urmare, odată respinsă sesizarea formulată la CCR, ceea ce va însemna că Legea bugetului de stat va merge la șeful statului, pentru promulgare, nu se știe dacă, de milă sau de…silă, Moș Crăciun a închis ochii la rugămintea celor care, în momentul de față, sunt la guvernare.
Mai mult ca sigur, însă, a dorit ca să nu le fie umbrită speranța miilor de români, mult prea împovărați sub greutatea vremurilor, a pandemiei și a lipsurilor, că vor avea parte, totuși, de plusul de bănuți promis. Că această majorare nu este de ajuns încât să acopere valul scumpirilor, de la utilități și alimente, asta este o cu totul altă problemă, însă, ca de fiecare dată, se dovedește faptul că traiul mai bun, promis și invocat adesea de politicieni în campaniile electorale, se transformă în…baloane de săpun.
Cu o zi în urmă, însă, ministrul Muncii le-a transmis românilor să stea liniștiți, susținând faptul că, așa cum s-a convenit și în ”pachetul social”, coaliția aflată la guvernare are soluția legală și va plăti majorările promise.
Pe de altă parte, rămâne de văzut dacă, până la final, vor exista și banii necesari ca toate aceste majorări de venituri să curgă fără niciun fel de opreliște, știindu-se faptul că, nu de puține ori, liberalii le-au arătat sacul gol celor de la PSD, ca o motivație a amânării majorării punctului de pensie ori a alocațiilor pentru copii.
Însă, cât ar vrea să susţină unii sau alții că s-ar înțelege bine, chipurile, pare că, în continuare, sunt destule puncte sensibile la care liberalii și social-democrații nu prea se înțeleg. Iar un exemplu este obligativitatea certificatului verde covid la locul de muncă, un cartof fierbinte aruncat de la unii la alții, de teamă ca nimeni să nu se frigă prea tare. Asta în ciuda faptului că valul cinci al pandemiei bate și la porțile României, în condițiile în care alte state europene nu știu ce să mai facă pentru a ţine piept noului val de infectări cu noua tulpină.
Dar, rămâne de văzut ce va aduce și noul an, dacă va fi mai darnic, mai îngăduitor cu revărsarea de probleme care parcă se țin lanț și înfloresc mai abitir decât cum apar noile tulpini ale covid. Așa cum s-a convenit, însă, la nivel guvernamental, ar fi de așteptat să apară și soluțiile. Oricum, Moș Crăciun a reușit, și de data aceasta, să închidă ochii la noi compromisuri. De milă, de silă, doar el știe…

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentMișcări în Liga A
Articolul următorEvenimente