Cei mai mulţi beneficiari din Prahova – de ordinul zecilor de mii – s-au înregistrat anul trecut, după instituirea stării de urgenţă

 

N.Dumitrescu

Prelungirea pandemiei dar mai ales efectele negative ale valului patru din România au determinat autoritățile, de la nivel central, să readucă în actualitate o serie de reglementări gândite ca măsuri de sprijin pentru salariații societăților a căror activitate este afectată în această perioadă. Astfel, la solicitarea ziarului Prahova, de la conducerea Agenției Județene pentru Ocupare Forței de Muncă (AJOFM) Prahova am aflat că, printr-o Ordonanța de Urgență a Guvernului, adoptată în acest an și intrată deja în vigoare, a fost reintrodusă măsura șomajului tehnic – valabilă până la sfârșitul lunii decembrie 2021 – pe perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, din inițiativa angajatorului, ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2. Indemnizațiile de care beneficiază salariații sunt de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat și se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021. De aceste prevederi beneficiază salariații angajatorilor pe perioada întreruperii temporare a activității, total sau parțial, în contextul creșterii numărului de îmbolnăviri cu Covid-19 și prelungirea stării de alertă pe teritoriul României; salariații angajatorilor a căror activitate a fost suspendată ca urmare a anchetelor epidemiologice, cu excepția acelora aflați în concediu medical și care primesc indemnizația de asigurări sociale aferentă. Măsura acordării șomajului tehnic, ca formă de sprijin oferită salariaților pe timp de pandemie, a fost inițiată și pusă în aplicare încă de anul trecut, respectiv imediat după decretarea stării de urgență la nivel național. Astfel, în anul 2020, acordarea șomajului tehnic a fost valabilă în perioada martie – decembrie, iar în 2021, din ianuarie și până în luna iunie. Ca și la nivel național, și în Prahova, în vederea sprijinirii salariaților societăților a căror activitate a avut de suferit din cauza pandemiei, acordarea șomajului tehnic a fost valabilă din martie 2020 și până în iunie 2021. Cele mai multe cereri de acordare a acestui sprijin au fost înregistrate în primăvara anului trecut, ca urmare a impactului pe care l-a avut instituirea stării de urgență, care a afectat și activitatea firmelor prahovene. Astfel, atât în luna aprilie, cât și în luna mai 2020, peste 30.000 de angajați din Prahova au beneficiat de acordarea șomajului tehnic.

Conform informațiilor primite de la AJOFM Prahova, prin OUG 111/2021 a fost reintrodusă măsura șomajului tehnic, până la 31 decembrie 2021, pe perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, din inițiativa angajatorului, în contextul interzicerii, suspendării ori limitării activităților economice, determinată de situația epidemiologică generată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2. ” OUG nr. 111/2021 pentru stabilirea unor măsuri de protecție socială a angajaților și a altor categorii profesionale în contextul interzicerii, suspendării ori limitării activităților economice, determinate de situația epidemiologică generată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 945 din 04.10.2021, data de la care a intrat în vigoare actul normativ menționat. Indemnizația se calculează pentru numărul de zile în care activitatea a fost suspendată, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2021. Indemnizația este supusă impozitării și plății contribuțiilor sociale obligatorii conform prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare. Calculul, reținerea și plata impozitului pe venit, a contribuției de asigurări sociale de stat și a contribuției de asigurări sociale de sănătate se realizează de către angajator din indemnizațiile încasate din bugetul asigurărilor pentru șomaj; pentru indemnizația respectivă nu se datorează contribuție asiguratorie pentru muncă. Angajații care au încheiate mai multe contracte individuale de muncă din care cel puțin un contract este activ pe perioadele menționate anterior din care obțin venituri la nivelul indemnizației nu beneficiază de indemnizația pentru șomaj tehnic. În cazul în care un angajat are mai multe contracte de muncă și sunt suspendate, aceștia beneficiază de indemnizația pentru șomaj tehnic aferentă contractului individual cu drepturile salariale cele mai avantajoase. Dacă bugetul angajatorului pentru plata cheltuielilor de personal permite, indemnizația pentru șomaj tehnic poate fi suplimentată de angajator. Nu beneficiază de indemnizația pentru șomaj tehnic salariații următorilor angajatori: instituții și autorități publice; angajatorii care la data solicitării indemnizației se află în faliment, dizolvare, lichidare sau care au activitățile suspendate sau au impuse restricții din alte motive decât cele generate de răspândirea SARS-CoV-2. Plata se efectuează de către agențiile teritoriale exclusiv în conturile bancare deschise de beneficiarii indemnizației, în termen de maximum 30 de zile de la data depunerii la Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă, prin poșta electronică, a cererii însoțite de declarația pe propria răspundere și de lista persoanelor ce beneficiază de indemnizație”, se arată în răspunsul primit de la conducerea AJOFM Prahova.