Începând cu ora 10, astăzi, la S.C. AQUILA PART PROD COM S.R.L. , din Parcul Industrial Ploieşti West Park, se desfășoară un exerciţiu cu forţe şi mijloace în teren pentru antrenarea structurilor de intervenţie în vederea îndeplinirii misiunilor specifice din competenţă în situaţia producerii unui accident major.
Potrivit unui comunicat al ISU Prahova, „scenariul exerciţiului de intervenţie presupune o explozie, urmată de un incendiu în zona buncărului cu recipiente sub presiune. În urma evenimentului, din cauza suflului exploziei, opt persoane sunt rănite grav. Două dintre acestea au politraumatisme prin lovire-strivire, inclusiv arsuri de gradul III și IV pe aproximativ 40% din suprafața corporală, iar celelalte șase persoane – arsuri de gradul III pe aproximativ 50% din suprafața corporală, intoxicate cu fum, inconștiente, blocate în hala de depozitare. Toate necesită evacuarea de urgență din zona afectată.
Având în vedere riscul propagării incendiului la instalaţiile învecinate, precum şi numărul mare de victime care necesită acordarea primului ajutor, se pun în aplicare Planul de Urgenţă Internă și Externă al obiectivului, Planul Roşu de Intervenție și Planul Județean de Înștiinţare și Alarmare la nivelul Parcului Industrial Ploieşti West Park.
Din cauza evoluției rapide a incendiului, șoferul unui autotren aflat la rampa de încărcare – descărcare din zona C a depozitului încearcă să scoată autovehiculul din zona de pericol, dar la ieșirea din curtea societății intră în coliziune cu un autoturism în care se află trei persoane. În urma impactului, două persoane sunt accidentate grav, fiind prinse între fiarele contorsionate ale vehiculului. A treia persoană suferă politraumatisme și contuzii ușoare la cap și membrele superioare.
La locul evenimentului ajung 76 de pompieri militari și 10 elevi cu cinci autospeciale de lucru cu apă şi spumă, două autoscări, două autospeciale de descarcerare, o autospecială pentru transport personal şi victime multiple, o autospecială de intervenţie pentru accidente colective şi calamităţi, cinci ambulanţe SMURD, șase autospeciale de primă intervenţie şi comandă şi două autospeciale de grupă operativă a instituţiei”.
Tot în comunicatul amintit se mai menţionează faptul că acest scenariu ” are ca scop pregătirea pompierilor și testarea capacității de reacție, dar și modul de organizare și acţiune a tuturor structurilor care ar putea fi implicate într-un asemenea nedorit eveniment”.