Astăzi, preşedintele Klaus Iohannis va avea , la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele şi formaţiunile parlamentare în vederea desemnării candidatului la funcţia de prim-ministru.

„În temeiul prevederilor art. 85 alin. (1) şi ale art. 103 alin. (1) din Constituţia României, preşedintele Klaus Iohannis a invitat, la Palatul Cotroceni, preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru”, a informat  Administraţia Prezidenţială, citată de Agerpres.

Şeful statului va avea consultări, de la ora 12,00, cu Partidul Naţional Liberal, Partidul Social Democrat şi Uniunea Democrată Maghiară din România, de la ora 12,30 cu Uniunea Salvaţi România, de la ora 13,00 cu Alianţa pentru Unirea Românilor şi de la ora 13,30 cu grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

Pe 4 noiembrie, preşedintele a anunţat că va chema partidele la consultări pentru formarea noului Guvern în momentul în care se va cristaliza o majoritate parlamentară. „Voi aştepta cu consultările formale până când, din discuţiile din partide, se cristalizează o majoritate asumată de partidele care vor dori să propună un Guvern. Abia atunci când această majoritate va fi asumată voi convoca consultări pentru formarea noului Guvern”, afirma atunci Klaus Iohannis.

Ieri, după o nouă rundă de negocieri între reprezentanţii PNL – PSD – UDMR şi minorităţi, s-a convenit ca aceste formaţiuni să meargă la consultările de la Cotroceni cu o propunere unică de prim-ministru.

PSD şi PNL urmează să aibă  astăzi, înaintea consultărilor de la Palatul Cotroceni, şedinţe ale forurilor de conducere pentru a discuta formula unică de premier pentru formarea viitorului Guvern, care ar urma să fie votat de Parlament joi.

Cele două partide vor analiza cele două variante de Guvern convenite în cadrul negocierilor – una cu premier PSD şi cealaltă cu premier PNL, urmând ca apoi să stabilească, de comun acord, prim-ministrul care va conduce Executivul în prima parte a sistemului prin rotaţie. Propunerile de premier sunt Marcel Ciolacu din partea PSD şi Nicolae Ciucă din partea PNL.