Constantin Dumitru – Plopeni
Continuăm serialul dedicat istoriei fotbalului prahovean, cititorii având ocazia ca în fiecare săptămână să citească materiale „cu parfum de epocă despre cei care au pus bazele fenomenului fotbalistic în judeţul nostru. Astăzi, un nou episod despre „mişcarea sportivă” din Câmpina.
„Principesa Ileana” – o nouă prezenţă în categoria II-a / ediţia 1936-1937
Categoria a II-a: Şase echipe participă şi la campionatul categoriei a doua. Patru fac parte din Ploeşti, una – Astra Română – din Moreni, iar gruparea Principesa Ileana din Câmpina. Astra Română din Moreni este leaderul actualului tur de campionat. A câştigat toate jocurile susţinute administrând adversarilor întâlniţi 37 goaluri şi primind numai unul şi acela de la ultimul clasat lanternagiul Zimmer. Astra Română şi-a însuşit anul trecut campionatul categoriei a treia şi anul acesta probabil că va câştiga pe acel al categoriei a doua. La locul al doilea în clasament se află situată harnica Venus, numai la două puncte de leader. Principesa Ileana urmează cu şase puncte. Echipa câmpineană, care a activat acum doi ani, în categoria întâia, s’a comportat excelent. Având jucători care nu se pot oricând deplasa, câmpinenii au pierdut patru puncte forfaitând în faţa Astrei Române şi Venusului. C.F.R. ocupă locul al patrulea cu patru puncte. Posedă o echipă compusă numai din elevi. Generala ocupă penultimul loc cu o singură victorie asupra codaşului Zimmer. Echipa d-lui G. Chiţu se poate făli că a cedat în faţa leaderului cu cel mai mic scor : 0-3. Zimmer – echipa vopselarilor – a pierdut match după match. Nu are absolut nici o şansă să se debaraseze de „lanternă”. Principesa Ileana Câmpina: Au plecat: Luca Gh. Sterie şi Gheorghe Vrabie – ambii la Astra Română Poiana.
Liga de Sud, District Ploieşti, Ediţia 1936-1937, Categoria a II-a
1. Astra Română Moreni 5 5 0 0 37 1 10
2. Venus Ploeşti 5 4 0 1 6 4 8
3. Principesa Ileana Câmpina 5 3 0 2 4 2 6
4. CFR Ploeşti 5 2 0 3 6 16 4
5. Generala Ploeşti 5 1 0 4 8 9 2
6. Zimmer Ploeşti 5 0 0 5 2 31 0
Astra Moreni, campioana districtului Ploeşti (categoria II-a), a terminat campionatul cu un avantaj impresionant. A jucat 6 partide, câştigându-le pe toate cu un goal average de 37-1. Jucătorii săi iau vacanţă astăzi până la 15 Ianuarie 1937, împreună cu antrenorul lor Darvasz Albert. După 15 Ianuarie, Astra îşi va relua antrenamentul de sală. În rândurile lor activează jucători de valoare ca Niculescu, Neagu, Stelian Cristu şi Tibi Schwartz. (Gazeta Sporturilor, 23 decembrie 1936). Gruparea C.F.R. din Ploești s’a desființat: Soartă tocmai bună nu au dela o vreme grupările feroviare. Noul regulament interior al instituţiei prevede măsuri din cele mai drastice pentru echipele care poartă numele instituţiei şi sunt subvenţionate. Unele din aceste grupări, în multe cazuri nu găsesc soluţia cea mai favorabilă de a împăca pretenţiile noului regulament cu cerinţele unei prezentări cât mai bune şi în mod firesc ajung la disolvare. Cum a fost, bunăoară, cazul grupărei C.F.R. din Ploeşti, care joacă în campionatul districtual. Cu ocazia ultimei adunări generale care a avut loc acum trei săptămâni (30 Aprilie 1937) s’a decis în unanimitate desfiinţarea grupării, deoarece direcţiunea generală C.F.R. a obligat gruparea să aibe membri şi jucători numai funcţionari şi muncitori ai instituţiei şi în modul acesta echipa a rămas fără jucători deoarece cei particulari au fost concediaţi. Actul de desfiinţare a fost primit de către Liga de Sud care l-a ratificat. (21 mai 1937).
SOCIETATEA ANONIMĂ „ASTRA ROMÂNĂ” ŞI SPORTURILE
Începuturile mişcării sportive la societatea anonimă „Astra Română” datează încă din anul 1922, când la Rafinăria ei din Ploeşti a luat fiinţă un club de tennis. În anii 1926-1927, se formează acolo şi o echipă de foot-ball, iar anul 1931 aduce cu sine fondarea unui club de nataţie. În acelaş an – mai exact: la 12 Martie 1931 – se înfiinţează o asociaţie sportivă şi la Bucureşti, denumită „Cercul Sportiv al Funcţionarilor Societăţii Astra Română”, sau ori pe scurt Cercul Sportiv „Astra Română”. Cercul Sportiv „Astra Română” din Boldești. Deşi nu se numea la început decât „Cercul funcţionarilor”, chiar dela înfiinţarea lui a sprijit totuşi materialmente diferitele ramuri sportive, înlesnind astfel membrilor amatori să-şi cultive calităţile fizice. În primăvara anului 1935, s’a înfiinţat acolo şi un club de foot-ball. În ultimul timp, societatea a construit şi un teren pentru tennis, după procedeul „Permesol”. Iarna, terenul ştrandului serveşte şi pentru patinaj. În Câmpina: Există un singur teren de tennis pentru circa 60 de jucători. În afară de această activitate sportivă, înlăuntrul societăţii „Astra Română” se mai dispută anual două cupe şi anume: a) Cupa „Otto Stern”, donată de domnul director general Otto Stern, se dispută de patru ani între toate administraţiile societăţii. b) Cupa „E. Page”, donată de domnul E. Page, administratorul administraţiei din Câmpina, se dispută de doi ani numai între membrii Cercului Sportiv „Astra Română” din Bucureşti şi revine sportivului care întruneşte în cadrul competiţiilor sportive pentru cupa „Otto Stern”, cel mai mare număr de puncte la atletism şi nataţie. În prezent, cupa e deţinută pentru a doua oară de domnul Emmerich Vogl. (Gazeta Sporturilor, 25 decembrie 1935).
„Astra Română” un nou început pentru „Poiana” Câmpina / ediţia 1936-1937
Şedinţa de aseară a Ligii de Sud. S’au luat următoarele decizii: Se decide în unanimitate, avansarea grupării Turda Bucureşti în divizia naţională C în urma renunţării Prahovei. 3. S’au declarat utilizabile terenurile grupărilor: Principesa Ileana Câmpina. Ferro Email Ploeşti şi Venus Câmpina. 4. S’a avizat favorabil pentru afilierea grupării Astra Câmpina. (20 Septembrie 1936). Categoria III-a: În categoria III-a, activează şapte echipe : patru din Ploeşti şi câte una din Boldeşti, Mislea şi Poiana. Primul loc îl ocupă Astra Română din Boldeşti cu 11 puncte, totalizate în şase jocuri. Au terminat o singură dată la egalitate cu Astra Română din Poiana. Ferro-Email se află pe locul al doilea cu 8 puncte. Echipa olarilor s’a apărat excelent. Urmează Steaua Română din Mislea tot cu 8 puncte. Are înregistrată o singură înfrângere din partea leaderului. Cu şapte puncte urmează Astra Română din Poiana, care are marele merit de a fi smuls un punct leaderilor. Ultimele locuri le deţin Columbia, CFR şi Dorobanţul. Sunt grupări care se străduiesc să facă ceva. Sunt însă modeste.
Şedința Biroului Federal de aseară. S’au afiliat următoarele grupări: Astra Română Boldești; (6 septembrie 1936). La Mislea, datorită concursului d-lor Ghemuleţ şi Victor Caramalău a luat fiinţă o grupare de football „Steaua Română” care a cerut afilierea la F.R.F.A. (15 aprilie 1936). Următoarele grupări au cerut afilierea la F.R.F.A. : Caraimanul Buşteni. (4 septembrie 1936).
Astra Română Poiana Câmpina: Luca Gh. Sterie (venit de la Principesa Ileana) – portar; Gheorghe Vrabie – venit de la Principesa Ileana Câmpina, Vasile Ştefănescu (junior).
Liga de Sud, District Ploieşti, Ediţia 1936-1937, Categoria a III-a.
1. Astra Română Boldeşti 6 5 1 0 23 7 11
2. Feroemail Ploeşti 6 4 0 2 21 11 8
3. Steaua Română Mislea 6 3 2 1 9 8 8
4. Astra Română P. Câmpina 6 3 1 2 12 12 7
5. Columbia Ploeşti 6 2 0 4 11 16 4
6. CFR Înfrăţirea 6 1 1 4 10 19 3
7. Dorobanţul Ploeşti 6 0 1 5 3 16 1
Ploeşti: Ferro Email – Astra Română Poiana Câmpina 2-2(0-0). În fine şi campionatul districtual a luat sfârşit prin jocul Ferro Email – Astra Română Poiana Câmpina. Au asistat 500 spectatori la această partidă care a avut în domnul Ionescu – Ţope, un arbitru excelent. În prima repriză, situaţia era 0-0. După reluare, s’au marcat patru goaluri, câte două de fiecare parte. Lupu a marcat cele două goaluri ale lui Ferro Email, iar Vrabie şi Ştefănescu pentru Astra Română. (G.Sp., 27 iulie 1937).