C. Trestioreanu, Președintele Societăţii Culturale ,,Ploiești – Mileniul III”

Editura Societatea Culturală ,,Ploiești Mileniul III ” a lansat recent volumul realizat de cunoscutul și apreciatul istoric Traian D. Lazăr, având ca temă activitatea politică a trei militanți socialiști – Ștefan Gheorghiu, Constantin Mănescu, Panait Istrati, care se adaugă lucrărilor similare publicate în ultimii ani, precum : “Conservatori și conservatorism în Prahova” și ,,O istorie a liberalismului politic în Prahova”, de prof. Constantin Vrânceanu, ,,O istorie a social – democrației din Ploiești și din Valea Prahovei “, de prof. Ion Șt. Baicu etc.
Acest volum conține opiniile autorului și ale epocii, ale mediului cultural, social-politic fundamentate, evident, pe documente menite să asigure susținere și obiectivitate. Subliniem cantitatea și diversitatea surselor documentare folosite, precum și caracterul direct al unora dintre ele, proveniența lor chiar de la personalitățile evocate.
Tema se înscrie în proiectele editoriale ale Societății Culturale ,,Ploiești-Mileniul III”, inclusiv în tematica Monografiei ,, Marea Carte a Ploieștilor”, în care sunt prezentate, pe baza unei riguroase cercetări arhivistice și bibliografice, toate structurile politice și personalitățile ploieștene și prahovene reprezentative din fruntea acestora, fără a face apologia unor curente, a teoreticienilor sau slujitorilor acestora, ci numai obiectivitatea, adevărul.
Autorul abordează tema cercetată în viziune evolutivă, concentrându-se asupra momentului cronologic central al acesteia , prima treime a secolului al XX-lea, corespunzătoare maximului de activitate a celei de a treia generație de adepți ai doctrinei/ideologiei socialiste și a celor trei personalități reprezentative.
Sunt definite cu precizie elementele caracteristice ale acestei generații : originea muncitorească și pregătirea intelectuală, ceea ce asigură perceperea directă a situației și năzuințelor,obiectivelor acțiunii sociale, precum și capacitatea de exprimare/formulare, argumentare/susținere pentru justificarea acțiunilor și atragerea aderenților. Toate acestea sunt prezentate prin prisma evoluției vieții politice din țară în context european, a implicării directe – pline de dramatism și riscuri, pe plan personal și familial, a celor trei personalități ( sărăcie, condamnări, autoexilări etc.), dar sub semnul solidarității sociale, profesionale și umane.
Volumul tratează amplu activitatea jurnalistică a celor trei socialiști, punând în evidență viziunea lor deosebită asupra teoriei și practicii socialiste față de ziariștii de origine socială intelectuală sau burgheză și argumentând opțiunea lor comunistă. Totodată, sunt înfățișate acțiunile și ideile celor trei socialiști privind mișcarea sindicală, domeniul ce i-a delimitat și de teoriile politice social-democrate și de comunism.
În cea de a treia vârstă a doctrinei socialiste se formează noi conținuturi/ curente, se crează noi structuri organizatorice, se întreprind noi acțiuni de înfăptuire în practica socială. Reprezentanții celei de -a treia generație de socialiști români analizați aici au propriile contribuții și opțiuni, pe care autorul le înfățișează coerent și bine documentat, inclusiv în aspecte care altădată erau ocolite, ascunse ori deformate.
Trimitem, așadar, această nouă carte către cititori și cercetători cu convingerea că, prin documentația foarte bogată în surse edite și inedite și stilul clar, cronologic, sistematic și analitic ilustrează perioade încărcate de dramatism, în procesul de structurare politică, economică și socială și de asimilare a valorilor civilizației contemporane.