Când ți-ai spălat ultima dată pensulele de machiaj? Nu-ți face griji, nu ești singura. De fapt, potrivit unui sondaj, 39% dintre utilizatorii de pensule de machiaj le curăță mai puțin regulat decât o dată pe lună – iar 22% au recunoscut că nu își curăță niciodată pensulele.
Cumva, chiar dacă știm că pensulele de machiaj murdare pot provoca erupții cutanate și pot face ca aplicarea machiajului nostru să fie mai puțin eficientă, foarte puține dintre noi pot spune, cu mâna pe inimă, că își spală trusa de pensule de machiaj atât de des pe cât ar trebui. Nu este deloc surprinzător; este un task plictisitor, care este prea ușor de omis. În plus, înseamnă să îți lași pensulele să se usuce timp de 12 ore, timp în care nu le poți folosi.
Cu toate acestea, dacă pensulele tale sunt în prezent pline de machiaj și nu mai poți vedea culoarea originală a perilor, probabil că a sosit momentul să recunoști faptul că au nevoie de o curățare bună. În plus, este o bună practică să ne păstrăm regimul de frumusețe și geanta de machiaj igienizat,e pentru a ne feri de insecte și bacterii potențial dăunătoare.
Straturile de sebum de pe piele, amestecate cu pigmenții de machiaj și celulele moarte ale pielii, fac din pensule de machiaj un teren propice pentru bacterii, ceea ce, probabil, poți ghici că nu este tocmai o veste bună pentru pielea ta.
Dacă ești una dintre acele persoane care face toate lucrurile corecte și totuși nu înțelege de ce ai erupții și coșuri, uită-te la instrumentele cu care aplici produsele. Murdăria zilnică de pe pensulele noastre de machiaj poate provoca erupții, congestie și iritații ale pielii. Același lucru este valabil și pentru blenderul tău. Acest burete poate adăposti la fel de multă murdărie (dacă nu chiar mai multă) decât o pensulă și ar trebui curățat în mod regulat, precum și înlocuit la fiecare trei luni.
Pe lângă faptul că îți face pensula moale și mai puțin eficientă, se spune că murdăria accelerează îmbătrânirea. Nu există studii clinice care să confirme acest lucru, dar, în teorie, pensulele de machiaj murdare pot contribui la degradarea colagenului și a elastinei și la stresul oxidativ al pielii provocat de radicalii liberi – toate acestea fiind factori de îmbătrânire prematură a pielii.
Bacteriile și ciupercile preferă condițiile umede față de cele uscate, așa că pensulele pentru fond de ten pot acumula microorganisme mai repede decât cele pentru pudră uscată. Tratează pensulele pe care le folosești pentru a aplica texturi lichide cu o spălare sau un șters suplimentar. Și depozitează-ți pensulele într-un loc răcoros și uscat, de preferință în propria lor pungă. Evită băile calde și umede.
Pensulele sintetice sunt alegerea care necesită puțină întreținere – sunt ușor de curățat și au o durată de viață mai lungă. Cele de bună calitate ar trebui să reziste 5-10 ani. Multe dintre ele oferă, de asemenea, protecție antibacteriană. Perii naturali sunt poroși, așa că pot necesita mai multă întreținere.
Cum să-ți cureți pensulele de machiaj pas cu pas
Spală-ți pensulele manual cu un săpun antibacterian sau cu un șampon pentru copii fără silicon în apă călduță. Detergentul de spălat vase este acceptabil doar în ultimă instanță. Acesta curăță perii de toată grăsimea, dar poate fi dur pentru părul natural pe termen lung. Scufundă fiecare pensulă în mod individual sub jet de apă, apoi într-un bol cu șampon sau săpun delicat și freacă ușor cu degetele pentru a obține o spumă bună timp de câteva minute.
Ține pensulele sub apă curgătoare, verificând până când nu mai are spumă pe ea. Ține-le încă 2-3 secunde, asigurându-te că sunt strălucitor de curate.
Dacă mai există încă reziduuri pe pensule de machiaj, repetă procesul. Dacă nu, stoarce apa din pensulă și o așează-o pe un prosop lângă chiuvetă pentru a se usca. Acest lucru asigură că apa nu se scurge în mâner și nu putrezește lemnul sau nu îndepărtează lipiciul.
După ce toate pensulele sunt spălate, așează-le într-un rând ordonat sub calorifer (dacă le stivuiești una peste alta, nu se usucă cum trebuie și miros ciudat – nu e bine!).