Democraţia este în pericol în ţările din Balcani care încearcă să adere la Uniunea Europeană, existând o îngrijorare specială în privinţa Bosniei, a afirmat ieri, la Bruxelles, şeful diplomaţiei croate, Grlic Radman, înaintea unei reuniuni a miniştrilor de externe din UE, unde se discută despre această regiune, relatează Reuters, preluată de Agerpres.
„Situaţia din Balcanii de Vest se înrăutăţeşte. Diviziunile se adâncesc. Vedem de asemenea o ameninţare la adresa democraţiei”, a declarat presei ministrul croat de externe. El a atras atenţia de asemenea asupra apelurilor la separatism din Bosnia. „Acţiunile care amintesc de anii ’90 trebuie să înceteze”, a spus el, făcând referire la conflictele etnice din acel deceniu, izbucnite după destrămarea Iugoslaviei.
Bosnia trece prin cea mai gravă criză politică de la sfârşitul războiului din anii ’90, ceea ce relansează temerile privind un nou conflict, după ce sârbii-bosniaci au blocat la sfârşitul lunii iulie activitatea guvernului central. Germania a ameninţat vinerea trecută cu
tăierea sprijinului financiar pentru Bosnia, spunând că apelurile la secesiunea unor părţi din Bosnia sau la slăbirea acestui stat sunt „iresponsabile şi inacceptabile” şi că principalul vinovat este liderul sârbilor bosniaci, Milorad Dodik. Conform Acordurilor de Pace de la Dayton, intermediate de SUA şi care au pus capăt războiului devastator din 1992-1995, Bosnia a fost împărţită în două regiuni autonome – Republika Srpska şi Federaţia croato-bosniacă, legate printr-un guvern central slab.