V.S.

Potrivit legislației în vigoare, polițiștii de penitenciare și/sau familiile acestora au dreptul la despăgubiri plătite de instituția angajatoare în cazul în care viața, sănătatea ori bunurile polițistului de penitenciare, ale soțului/soției și ale copiilor aflați în întreținerea sa sunt afectate în exercitarea atribuțiilor de serviciu.
Astfel, conform Hotărârii de Guvern privind condițiile de acordare a despăgubirilor privind viața, sănătatea și bunurile polițiștilor de penitenciare, publicată vineri, 29 octombrie, în Monitorul Oficial, pentru invaliditatea survenită în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu acestea, polițistului de penitenciare i se acordă despăgubiri după cum urmează: a) pentru invaliditate de gradul I — 10.000 euro; b) pentru invaliditate de gradul al II-lea — 8.000 euro; c) pentru invaliditate de gradul al III-lea — 6.000 euro. Acordarea despăgubirilor menționate se face în baza unei cereri formulate de polițistul de penitenciare sau de către familia acestuia în situația în care starea de sănătate nu permite deplasarea polițistului de penitenciare, care se depune la unitatea unde acesta este încadrat, la care se anexează anumite documente. În situația decesului polițistului de penitenciare în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu acestea se acordă despăgubiri în cuantum de 20.000 euro, care se plătesc familiei polițistului de penitenciare decedat. Acordarea despăgubirii se face pe baza unei cereri care se depune de către moștenitorii polițistului de penitenciare la unitatea unde a fost încadrat acesta, plus documentele obligatorii anexate cererii.
Efectuarea plății despăgubirilor se face prin transfer într-un cont bancar indicat de polițistul de penitenciare sau de persoana din familia polițistului de penitenciare decedat ori de reprezentantul legal al acestora, situație în care cheltuielile aferente comisioanelor bancare sunt suportate de solicitant.
Pe de altă parte, în cazul în care după efectuarea plății despăgubirilor se constată de către organele competente că producerea prejudiciilor nu are legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu ale polițistului de penitenciare, acesta ori, după caz, membrii de familie care au beneficiat de despăgubire sunt obligați să restituie sumele încasate.