Nicoleta Dumitrescu

Deși liderul liberalilor și-a cedat locul de onoare de la Palatul Victoria, ca să fie, chipurile, liniște, iar alţii, în mod special foștii parteneri de la guvernare, să nu mai emită pretenţii legate de numele candidatului la funcţia de premier, Cabinetul Ciucă pare că se croiește destul de greu. E adevărat, sunt destui cei care agită foarfecele pe lângă clădirea Guvernului, așa cum sunt destui și cei care ar deșira, de sus și până jos, din lucrătura considerată a fi și cu ceva aţă albă.
Și asta din cauza faptului că, în continuare, deși mai toţi liderii politici s-au tot lăudat cu specialiștii pe care îi au, abia așteptând să-i instaleze prin ministere, prin toate palierele, inclusiv prin judeţe, realitatea este că s-a bătut mult pasul pe loc. Nu există strategii coerente, nu există continuitate, nu există colaborare. Există, în schimb, destulă sămânţă de scandal pe care unii au grijă, aproape în fiecare zi, să o ude, astfel încât ea să prindă rădăcini. Iar după cum se vede, sarcina lor pare că a dat roade, în sensul că nu e zi în care scandalul să nu fie vedetă.
Oricum ar fi, însă, timpul pare că nu mai are răbdare cu nimeni și nimic, iar efectele valului patru al pandemiei sunt, acum, mult mai dureroase, ca impact, decât primele trei. Cine a greșit și cu ce a greșit? Dacă tot se vorbea, din vară, că este posibil ca, în această toamnă, noua tulpină a covidului să fie mult mai agresivă și mai contagioasă, de ce nu s-a făcut, cu adevărat, ceva? De ce abia acum, după ce nu mai sunt nici locuri la morgile spitalelor – cu adevărat tragedie – s-au impus restricţiile intrate de ieri în vigoare?
Dacă ar fi să dăm timpul în urmă, o serie de răspunsuri au legătură tot cu politicul, atât timp cât pentru două dintre principalele partide care au format coaliţia aflată la guvernare, acum destrămată, cea mai mare grijă era cine să fie noul președinte. Toată vara, până la începutul lunii septembrie, candidaţii care-și doreau să conducă, pentru următorii ani, PNL și USR PLUS, au colindat ţara în lung și-n lat ca să le transmită membrilor lor de partid cât de pricepuţi sunt ei, ce idei bune au și cât de capabili pot fi mai ales de acum încolo.
S-au creat echipe, s-au creat tabere, mai ales dintre cele câștigătoare. Ca și când pandemia plecase, cu tot cu roiul ei de coronaviruși. Numai că, așa cum s-a și văzut, pandemia doar se odihnise și ea. Și ea fost în concediu, a stat la plajă, s-a plimbat, într-un cuvânt și-a încărcat bateriile ca toţi cei care, după odihnă, au treabă. Multă!
Ieri, premierul demis, Florin Cîţu, le-a transmis celor de la USR PLUS și PSD, prin intermediul paginii sale de socializare, că responsabilitatea este singura soluţie, așa că ar fi bine ca aceștia să lase deoparte interesele politice în această perioadă critică. Mai mult, consideră acesta, acum n-ar trebui să mai fie vorba despre ”negocieri obscure” sau ”despre persoane”, ci să arate, fiecare, că este dispus să facă și ceea ce spune! Consemnarea liderului liberalilor, condiţionările mai mult sau mai puţin voalate ale acelora care se lasă curtaţi în a acorda încredere noii echipe guvernamentale arată însă că politicienii sunt dispuși să facă tot ceea ce știu ei mai bine. Adică fac tot politică, pe care o consideră drept tot singura soluţie pentru tot și pentru toate, chiar și în cele mai dificile perioade prin care pot trece o ţară și poporul ei!