Giorgiana Radu-Avramescu

Prea multă moarte ne intră azi în case, fără să întrebe dacă i se permite. I-au dat frâu liber cei care azi ni se arată îngrijoraţi în ecrane. Care impun restricţii și îndeamnă la vaccinare, după ce tot ei, utilizând populismul cras, au survolat prognozele celor care știau ce ne așteaptă în această toamnă.
Cimitirele, tăcute în general, acum sunt vii. E zarvă mare. Groparii nu mai fac faţă solicitărilor. Crematoriile și ele funcţionează ca niciodată. Spitalele sunt asaltate de numărul mare de pacienţi. Medicii se străduiesc pentru viaţă, dar oare până când vor mai putea? Terapiile intensive nu mai au locuri.
„Vorbim despre o catastrofă, o situaţie disperată”, oftează președintele Iohannis, pe care prima dată l-am crezut, votându-l, iar a doua oară l-am creditat cu speranţă. Astăzi, îngrijorarea lui tardivă nu mai ajută pe nimeni. Nu-i readuce la viaţă pe cei mulţi răpuși de Covid, nu înlesnește munca epuizantă a personalului medical, și nu înmulţește miraculos paturile din secţiile de Terapie Intensivă.
În locul bocetului său, Klaus Iohannis poate ar trebui să răspundă la întrebarea de ce a lăsat cu bună știinţă să se ajungă în această situaţie catastrofală? De fapt știm de ce. Iar el nu e singurul vinovat. Dimpreună cu gașca lui liberală, da, gașcă nu partid, căci partidele au devenit demult, nu de acum, găști, mult mai periculoase decât cele din cartierele rău famate. Găștile acestea fac rău unei naţii întregi, unei ţări. Găștile acestea, prin incompetenţă și nepăsare ucid. Și vedem zilnic bilanţul deceselor de Covid, nemailuându-le în calcul pe acelea colaterale. Au murit și mor cu zile oameni care nu-și pot trata diversele suferinţe, pentru că spitalele sunt asaltate de noua boală care a luat în stăpânire lumea întreagă.
Au lăsat luni de zile șoșocii să manipuleze, să ridice minciuna la rang de adevăr. Soţul meu e fan Șoșoacă, se plânge o tânără manichiuristă. Crede cu sfinţenie ce spune și-i apreciază răbufnirile publice, adaugă ea. Și ca el sunt mulţi care aleg să-i creadă pe cei care strigă din toţi rărunchii informaţii false, iar asta se vede în ceea ce trăim azi.
Aţi fost anemici și iresponsabili domnilor care luaţi decizii pentru noi. Vă faceţi vinovaţi pentru situaţia dramatică în care ne aflăm și, ca de prea multe ori, veniţi cu soluţii târziu, mult prea târziu, după ce moartea a recoltat copii, tineri și vârstnici deopotrivă.