N.Dumitrescu

Rata de infectare, tot mai mare de la o zi la alta, cu noul coronavirus la nivelul Ploieștiului a determinat conducerea singurei universități din județul Prahova să ia hotărârea ca toate activitățile didactice să se desfășoare doar de la distanță. Astfel, miercuri, Consiliul de Administrație al Universității ”Petrol-Gaze” Ploiești a luat decizia ca, în perioada 21.10.2021-7.11.2021, toate activitățile didactice – curs, seminar, laborator și proiect – să se desfășoare online.
Măsura este valabilă pentru toate programele de studii universitare de licență, master și doctorat, indiferent de forma de învăţământ, pentru toţi anii de studiu, Senatul universității aprobând în unanimitate această decizie. Hotărârea ce vizează trecerea tuturor activităților universității în online a fost luată în ziua când la Ploiești rata de infectare cu noul virus a fost de 13,29 /1000 de locuitori, ieri, 21 octombrie, urcând la 13,65/1000 de locuitori. Reamintim faptul că, pe 1 octombrie a.c., anul universitar a debutat la UPG Ploiești în sistem hibrid, cursurile desfăşurându-se în sistem online, iar lucrările practice, seminariile şi laboratoarele cu prezenţă fizică. Este pentru al doilea an consecutiv când, din cauza pandemiei, studenții fac cursurile de la distanță, fără să fie prezenți în săli. Oficial, la UPG Ploiești au început, în total, noul an universitar peste 5.300 de studenți, dintre care peste 2000 sunt în anul I, la studii de licență și master. Pentru cei care nu sunt din Ploiești, cazarea în camere a fost condiționată de existența certificatului de vaccinare sau a realizării unui test PCR, cu maximum 72 de ore înainte de preluarea locului în cămin.
De adăugat faptul că decizia conducerii universității ca toate activitățile didactice să treacă în online a fost luată în aceeași zi, miercuri, în care, seara, președintele României, după o şedinţă de lucru cu responsabilii guvernamentali privind gestionarea pandemiei de COVID-19, inclusiv ministrul Educației, a anunțat o serie de măsuri menite să reducă din efectele negative ale valului patru al pandemiei. Printre acestea se regăsește și decizia ca toți elevii – atât din ciclul primar, cât și din gimnaziu și liceu – să intre în vacanță de lunea viitoare, pentru două săptămâni.