Violeta Stoica

Deși demis cu o majoritate covârșitoare de voturi, Guvernul Cîțu ia decizii care afectează milioane de oameni, din comunitățile locale. În cadrul ședinței de miercuri seară, miniștrii demiși au împărțit mulți bani, circa un miliard de lei, primăriilor și consiliilor județene din țară, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului. Însă alocarea fondurilor – inclusiv în județul Prahova – a fost făcută în funcție de apartenența politică a primarilor și a președinților de consilii județene. Comunelor prahovene administrate de primari PNL le-au fost alocate fonduri de 500.000 sau chiar de 600.000 de lei, în timp ce în localitățile rurale cu edili din partea PSD au ajuns câte 50.000 de lei, adică de zece ori mai puțin!
În total, suma solicitată de autoritățile publice locale prahovene, prin adresă a Instituției Prefectului, a fost de 504.524.000 de lei. Ce sumă a fost alocată Prahovei, prin decizie a Guvernului Cîțu? Numai 34.736.000 de lei! Majoritatea – către primăriile conduse de PNL!
Deși în adresele înaintate de prefecturi Guvernului României se specifică negru pe alb că banii sunt necesari pentru plata cheltuielilor curente, pentru că unitățile administrativ-teritoriale se confruntă cu o lipsă acută de fonduri din cauza resurselor insuficiente și la un pas de blocaje financiare, Executivul Cîțu i-a ales „pe sprânceană” pe cei care merită să beneficieze de sprijin substanțial: primarii liberali.

Cea mai mare sumă din Fondul de rezervă la dispoziția Guvernului a ajuns, în județul Prahova, la municipiul Ploiești – 5 milioane de lei. Pe locul doi se află Consiliul Județean Prahova, cu 4.363.000 de lei, iar ultimul pe podium s-a situat (în ordinea stabilită de premierul interimar Cîțu și echipa sa de miniștri) orașul Plopeni, cu 800.000 de lei. Practic, la Plopeni – localitate cu primar liberal – va ajunge cea mai mare sumă dintre cele distribuite localităților prahovene, după municipiul Ploiești. Orașe precum Vălenii de Munte și Boldești- Scăeni au fost sancționate pentru că au primari PSD, cu câte 100.000 de lei, fondurile alocate fiind mult mai reduse chiar și decât cele care vor ajunge în comune cu numai câteva mii de locuitori. De exemplu, la Drajna și Florești, localități rurale cu edili PNL, primăriile vor primi câte 600.000 de lei, în timp ce în comunele cu primari social-democrați ajung – nu se știe pe ce criterii – doar câte 50.000 de lei! (sumele alocate fiecărei localităţi – în foto).


Reacțiile nu au întârziat să apară, reprezentanți ai social-democraților prahoveni atacând modul în care au fost împărțiți banii din Fondul de rezervă la dispoziția Guvernului.

Deputat Rodica Paraschiv (PSD): Premierul demis Cîţu şi-a bătut joc de sute de mii de prahoveni!

Deputatul de Prahova Rodica Paraschiv, fost prefect al județului Prahova, a reacționat la modul în care Guvernul Cîțu a împărțit fondurile: „Parlamentul României, cu o majoritate covârșitoare, a dat jos Guvernul Cîțu, însă fondurile pe care le are la dispoziție premierul demis sunt utilizate în mod profund discriminatoriu și fără nicio urmă de interes pentru soarta românilor!
Miercuri seară, Guvernul Demis Cîțu a împărțit primăriilor și consiliilor județene un miliard de lei din fondul de rezervă bugetară. Pe ce criterii? Pe criterii exclusiv politice! Nu le-a ajuns cât au folosit banii țării pentru interese de partid, acum, premierul demis Cîțu trebuie să-și plătească și datoriile către primarii care l-au pus în fruntea PNL.
Ce vină au locuitorii comunelor și orașelor care nu și-au ales primari din PNL? Nu le este rușine tuturor membrilor Guvernului Cîțu să împartă astfel fondurile și să nu țină cont deloc de necesitățile pe care le au comunitățile locale? Fără măcar o diferențiere în funcție de numărul de locuitori, de numărul școlilor sau de proiectele aflate în curs de realizare! Cum este posibil, stimați membri ai Guvernului DEMIS, să alocați 50.000 de lei localităților rurale administrate de primari ai PSD, iar celor cu edili ai PNL – de zece ori mai mult? În Prahova, ca și în celelalte județe ale țării, este evidentă alocarea discreționară a fondurilor de la bugetul statului, în avantajul primăriilor și consiliilor județene conduse de reprezentanți ai PNL! Prin decizia de miercuri seară, Guvernul liberal a demonstrat din nou că nu îi pasă de români, ci doar de propriile interese! Premierul demis Cîțu și-a bătut joc, astfel, de sute de mii de prahoveni!”.