Premierul interimar Florin Cîţu a declarat că autorităţile centrale se vor mobiliza să asigure toate resursele de care este nevoie în gestionarea pandemiei de COVID-19, transmiţând prefecţilor, reprezentanţilor Direcțiilor de Sănătate Publică (DSP) şi responsabililor în domeniu să ceară orice au nevoie în această perioadă, potrivit Agerpres. „Vreau să vă asigur că orice resurse aveţi nevoie în această perioadă, cereţi, doar spuneţi ce este nevoie! Ne vom mobiliza şi vom căuta ca să putem să facem faţă tuturor acestor probleme, dar trebuie să ne spuneţi exact ce aveţi nevoie. Din nou, apreciem ceea ce faceţi în această perioadă şi este nevoie de toţi şi de efortul tuturor ca să putem să trecem peste acest val patru”, a declarat Florin Cîţu, sâmbătă, la o videoconferinţă cu prefecţii şi reprezentanţii Direcţiilor de Sănătate Publică. Referitor la Mecanismul European de Protecţie Civilă, el a menţionat faptul că joia trecută a fost transmis că România va dispune de 200 de concentratoare de oxigen, care vor fi trimise din „stocurile rescEU ale Olandei şi 50 de echipamente din Polonia”. „Ceea ce trebuie să aflăm este exact când vin aceste echipamente şi aici cred că Ministerul Sănătăţii sau domnul Arafat ar trebui să ne spună”, a mai declarat Cîţu. La reuniune au participat şi miniştrii interimari ai Sănătăţii şi Afacerilor Interne, Cseke Attila şi Lucian Bode.
Totodată, premierul interimar Florin Cîţu a făcut un apel și către tot personalul medical, ca să înţeleagă importanţa detaşărilor în alte zone unde este nevoie de îngrijirea bolnavilor cu COVID-19, subliniind că în această perioadă dificilă „toţi trebuie să facem un sacrificiu”. El cerut, totodată, ca ţinta privind ajungerea la 2.000 de paturi ATI pentru pacienţii infectaţi cu SARS-CoV-2 să fie atinsă cât mai rapid. „Este clar că ne aflăm încă în acest val, numărul de cazuri creşte, numărul de pacienţi creşte şi numărul deceselor este în continuare creştere, de aceea sunt două lucruri pe care vreau să ne concentrăm acum. În primul rând, paturile ATI, din primul moment am discutat despre paturi ATI. Felicitări, până acum lucrurile au mers bine, în direcţia bună, totuşi, încă nu suntem la acea ţintă de 2.000 de paturi pe care ne-am propus-o, dar… măcar să ştim că putem să ajungem la 2.000 de paturi cât mai rapid. Deci, aici este foarte important, să vedem şi care sunt resursele”, a declarat Florin Cîţu, sâmbătă, la videoconferinţa cu prefecţii şi reprezentanţii DSP. El a precizat că în ultimele două săptămâni au fost avizate mai multe paturi de terapie intensivă, dar este clar că „nu este suficient”. „Avem acum 1.537 de paturi avizate de DSP, 335 în Bucureşti şi 135 de paturi suplimentare la nivel naţional, din care 70 în Capitală”, a spus acesta sâmbătă. În context, acesta a făcut apel la tot personalul medical să înţeleagă importanţa detaşărilor în alte zone unde este nevoie de îngrijirea bolnavilor cu COVID-19. „Fac un apel la tot personalul medical. Ştiu că reprezintă un disconfort şi e o problemă să fiţi detaşaţi în această perioadă, să lucraţi în alte zone. Înţeleg că este un sacrificiu, dar nu o faceţi nici pentru mine, nici pentru ministrul Cseke, nici pentru domnul Arafat. Asta este situaţia în acest moment şi avem nevoie de toată lumea să se mobilizeze, trecem printr-o situaţie dificilă şi este clar că trebuie să înţelegem cu toţii acest moment şi toţi trebuie să facem un sacrificiu. Vă înţeleg şi apreciez toate eforturile pe care le faceţi în această perioadă”, a mai declarat Cîţu.
De asemenea, acesta a declarat că se simte dezamăgit că în rândul personalului medical există încă un procent mare de persoane nevaccinate, iar această problemă trebuie rezolvată, subliniind că „puterea exemplului în această perioadă este foarte importantă”.