(Istoria echipei de fotbal Tricolorul CFPV Ploieşti)

Constantin Dumitru – Plopeni

Continuăm serialul dedicat istoriei fotbalului prahovean, cititorii având ocazia ca în fiecare sâmbătă să citească materiale „cu parfum de epocă” despre cei care au pus bazele fenomenului fotbalistic în judeţul nostru.

Un nou „baraj” pierdut / 1929

Ploeştenii au luptat cu o conştinciozitate demnă de toată admiraţia, din punct de vedere al spectacolului n’au reeditat performanţele stabilite cu prilejul trecutelor vizite făcute la Bucureşti. La Tricolor, apărarea excelentă în toate liniile, a fost complectată cu o înaintare sub mediocră. Dumitrescu, Newes, Frunzescu jucători cari în alte ocazii au strălucit, Duminecă n’au semnalat cu nimic prezenţa lor pe teren. Începând cu precisul şi curajosul Corvin, Lang şi Dragomirescu au fost fundaşi foarte buni, iar Popescu şi Ilie Anastasescu ne-au confirmat bunele impresii făcute în alte ocazii. O repriză lipsită de interes. Prima repriză a matchului a fost în întregime lipsită de interes. Nici o acţiune mai organizată, eforturile necoordonate, fiecare jucător lucra pe cont propriu. În cursul acestei reprize Venus a avut de mai multe ori balonul, Avram Corvin nu s’a lăsat bătut în nici un minut. În primul „mi-temps” fiecare din echipe a beneficiat de un corner, nici una din ele însă, n’a ştiut să-l exploateze. În ultimele zece minute Stanciu marchează. După pauză o înviorare în ambele tabere, se joacă mai înverşunat, Tricolor atacă mai insistent fără însă ca înaintaşii să shoteze. După o luptă în care incursiunile individuale au fost cele mai frequente, cu 10 minute înainte de sfârşit Stanciu marchează punctul victoriei. Până la sfârşit nici o schimbare. (Lis – Gazeta Sporturilor, 4 iunie 1929).

Reprezentativa oraşului Cairo joacă astăzi la Ploieşti

Egiptenii vor primi replica Tricolorului / 1929

Ploeştenii au din punct de vedere sportiv, o situaţie cu totul privilegiată. Se bucură de faptul că, grupările sportive sunt conduse de oameni de ispravă, cari nu se dau în lături dela niciun sacrificiu, ca să întreţină reputaţia sportivă a oraşului petrolului. Astfel pentru astăzi, harnica grupare ploeşteană „Tricolor” de sub conducerea d-lui Ilie Gheorghiu, oferă publicului sportiv de acolo, prilejul de a vedea la lucru reprezentativa oraşului Cairo. Iniţiative de soiul acesta merită numai laude. Iar continua intenţie a ploeştenilor de a întreţine gustul populaţiei pentru football, prin aducerea echipelor străine, compensează întrucâtva efectele scindărei naturale care s’a produs în urmă cu doi ani. Echipa oraşului Cairo face etapă la Ploeşti, după un turneu făcut în toată Europa. Cairo joacă în oraşul petrolului ultimul match pe continent. Ansamblul rezultatelor obţine în acest turneu, se soldează în favoarea egiptenilor. Afară de aceasta, trebue să adăugăm că, pretutindeni au format obiectul unui mare interes sportiv. În rândurile echipierilor oraşului Cairo se găsesc jucători, cari au făcut parte din faimoasa echipă a Egiptului care în 1924 la Paris, a eliminat net Ungaria. Turneul echipei egiptene în România a adus până în prezent următoarea situaţie: două victorii, un match nul şi două înfrângeri. Ultimul match în România, egiptenii îi acordă o mare importanţă. Cairo va prezenta cea mai bună echipă şi în consecinţă va fi şi figura ce o va face! Unui asemenea adversar campionii Ploeştilor ţin să opună cel mai bun efectiv. „Tricolor” va prezenta unsprezecele care a făcut în repetate rânduri o figură splendidă. Nu vor lipsi din rândurile ploeştenilor vedetele: Avram Corvin, Ilie Anastasescu, Ioan Lang, Gheorghe Dragomirescu, iată de ce avem dreptul să ne aşteptăm la o replică nimerită. E probabil ca în rândurile ploeştenilor să joace şi uniristul Popescu, astfel că, atacul va deveni mai consistent. Pronosticul cel mai raţionat, înseamnă indicarea unei victorii a ospeţilor, „Tricolor” a răsturnat însă atâtea pronosticuri în cariera sa, încât unul în plus nu ne-ar mira. (Gazeta Sporturilor, 30 iulie 1929).

CAIRO A ÎNVINS „TRICOLOR” DIN PLOEŞTI CU 4-1 (1:0)

Egiptenii au făcut o splendidă exibiţie. „Tricolor” net surclasat. De vorbă cu unul din conducătorii echipei egiptene. Republica, cum numesc sportivii oraşul petrolului, a avut Marţi un oaspe pe cât exotic, pe atât de distins. Cairo a făcut o etapă la Ploeşti după ce-a jucat şase matchuri în România. Păcat că dificultăţile de calendar au făcut ca aeemenea partidă – excelent mijloc de propagandă fotbalistică să se dispute într’o zi de lucru. Nici cei cari au făcut sacrificii materiale n’au fost mulţumiţi şi nici partida n’a putut fi exploatată pentru o completare a educaţiei sportive a ploeştenilor. Ne-am deplasat la Ploeşti cu un oarecare scepticism. Turneul făcut de Cairo nu s’a bucurat de un succes prea mare. Înfrângeri la Timişoara şi Oradea, match nul la Petroşani victorie anemică la Lupeni, abia la Braşov două succese mai serioase. Scepticismul nostru s’a arătat nejustificat. După matchul văzut Marţi la Ploeşti, putem spune fără posibilitate de desminţire că, egiptenii ştiu să joace football, iar modul cum îl practică în prezent, permite aprecierea c’an viitor în sportul cu balonul rotund. Aproape că nu ne mai miră că, echipa Egiptului mult mai tare ca cea văzută Marţi, a putut să facă Ungariei cunoscutul „mauvais tour” dela Olympiada din 1924.

„Tricolorul” a fost net surclasat

În faţa unui astfel de adversar, ce putea face „Tricolor”? Echipa ploeşteană a făcut sforţări pentru o figură cât mai onorabilă şi au reuşit. Tricolor a prezentat o echipă care în primul rând a suferit de lipsă de omogenitate şi în al doilea rând de incapacitatea defensivă. O apărare bună şi cinci înaintaşi mediocri, iată un raport de forţă între compartimente care poate fi fatal oricărei echipe. Tricoloriştii au plătit un mare tribut de efort şi enervare, lipsei de rutină. Corvin, Lang şi Dragomirescu au făcut tot ce le-a stat cu putinţă ca să domolească avalanşele egiptenilor, mijlocaşii la fel. La înaintare nici o înţelegere şi apoi un handicap al fizicului care nu putea decât să aibă consecinţa neplăcută. Un cuvânt despre domnul arbitru, care nu ne-a impresionat decât prin pantalonii şi cămaşa albă, altceva n’a arătat. Din când în când, nu i-ar strica lectura unui abecedar al footballui.

Cairo începe jocul

După câteva combinaţii la centru, egiptenii se apropie de Corvin, mijlocaşul centru shotează şi portarul Tricolorului plongeajă. După două atacuri ale Cairo-ului, asistăm la o încercare a ploeştenilor. Corner pentru Cairo nu aduce nici un rezultat. În minutul 18, după ce balonul trece dela un înaintaş la altul, Mihdu marchează. Un nou corner pentru Cairo rămâne fără rezultat. În minutul 24, o nouă combinaţie între extremul dreapta şi interul său Mansur, dă acestuia prilejul ca printr’un splendid shot cu efect să marcheze al doilea punct. Tricolorul contra atacă şi obţine o lovitură liberă dela 19 metri, fără să fie exploatat. Vina o are Anastasescu, care în loc să dea balonul unui adversar bine plasat, îl trimite în out. Până în pauză nici o schimbare.Repriza doua. Egiptenii domină net, atacă în ritmul şi pe partea care vor. După ce dublează toată apărarea tricoloristă, centrul înaintaş, marchează al treilea punct. Interul stânga realizează al patrulea goal, după ce extremul stânga ratase trei ocazii sigure. Tricoloriştii marchează prin Spirea.FORMAŢIILE. Cairo: Ahmed Askar; Hanndu, Smith, Rehan, Muss; Ebsonef, Mihdu, Mansur, Camel, Masud, Labib. Tricolorul: Avram Corvin; Ioan Lang, Gheorghe Dragomirescu, Muller, Popescu, Ilie Anastasescu I, Antonescu, Reingruber, Stelu, Spirea, Anastasescu II.

De vorbă cu unul din conducători, Ierid Hagag

În pauza matchului am avut prilejul să vorbesc cu domnul Ierid Hagag, unul din conducătorii teamului. D-sa a primit cu plăcere să răspundă la câteva întrebări cari i le-am pus, mai ales că era vorba de un ziar de specialitate. Un bun cunoscător în ale sportului d-l Hagag, este una din figurile proeminente ale mişcărei sportive egiptene. Fără formalităţi d-l Hagag s’a supus cu plăcere interogatorului.
– Ce impresie vă face footballul românesc?
– Trebue să recunosc că sunteţi în mare avans faţă de alte ţări. Se cunoaşte lipsa antrenorului şi a contactului cu echipele străine, cu atât mai regretabil cu cât aveţi un material prim excelent.
– Cum vă place publicul nostru?
– Puţin dar sportiv.
– Credeţi în posibilitatea unor relaţiuni strânse între Egipt şi România?
– Absolut că da. Chiar la iarnă voi căuta ca echipa Bucureştilor să joace la Cairo şi Alexandria, iar în calendarul nostru să introducem un match România – Egipt.
– Un cuvânt despre jocurile africane?
– Fiindcă vrei un singur cuvânt, îţi voi răspunde cu cinci- pesimist pentru că se face politică.
(Gazeta Sporturilor, 1 august 1929).