Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite a emis un avertisment de urgență legat de femile însărcinate, recent însărcinate sau care intenționează să rămână însărcinate, anunțând că noi date arată că SARS-CoV-2 poate fi mai periculos pentru ele și bebelușii lor, relatează Forbes, preluată de Agerpres.
Datele CDC arată că peste 125.000 de femei însărcinate au raportat că s-au infectat cu coronavirusul între ianuarie 2020 și 27 septembrie 2021. Dintre acestea 22.000 au fost internate în spital și 161 au murit din cauza COVID-19.
Centrul afirmă că luna august a acestui an a fost cea mai mortală pentru femeile însărcinate din SUA care s-au îmbolnăvit cu COVID-19, 22 din totalul de 161 de decese fiind înregistrate în această lună.
Femeile însărcinate ce dezvoltă simptome de COVID-19 au un risc dublu de a fi internate într-o secție de terapie intensivă și de a necesita ventilare mecanică și un risc cu 70% mai mare de a muri decât femeile însărcinate care nu au contractat coronavirusul.
CDC afirmă, de asemenea, că femeile însărcinate ce s-au infectat cu SARS-CoV-2 au un risc mai ridicat de a dezvolta complicații legate de sarcină, de a naște prematur sau ca bebelușul lor să fie mort la naștere.
Potrivit CDC, 97% din femeile însărcinate care au fost spitalizate cu COVID-19 în intervalul menționat nu au fost vaccinate împotriva bolii.
Centrul american mai spune de asemenea că, deși incidența cazurilor este rară, mamele pot transmite coronavirusul bebelușilor lor. În jur de 1-4% din bebelușii născuți de femei depistate cu COVID-19 au fost testați pozitiv pentru coronavirus.
Luna trecută CDC a emis o recomandare pentru femeile însărcinate ca acestea să se vaccineze împotriva coronavirusului, afirmând că vaccinurile anti-Covid nu prezintă niciun risc pentru sarcină și nu cresc riscul de a pierde sarcina.
CDC trage un semnal de alarmă, avertizând că doar 31% din femeile însărcinate în Statele Unite sunt vaccinate împotriva coronavirusului, multe temându-se de posibile efecte adverse ale vaccinării anti-Covid asupra sarcinii și a bebelușului lor.
În România peste 80% din femeile însărcinate care au răspuns unui sondaj publicat pe 23 septembrie au declarat că nu s-au vaccinat anti-Covid.