George Marin
Livia Botica a câștigat meciul din „sferturi” și a pătruns în semifinală, ceea ce înseamnă că deja și-a asigurat medalia de bronz, pe care o poate schimba într-una de argint în cazul calificării în finală. Aceasta ar fi știrea scurtă și seacă. Se poate adăuga că ea a învins-o pe Maria Pepek (Polonia) prin RSC (abandon dictat de arbitru) în rundul 1. Însă, în ring, lucrurile nu au fost deloc atât de simple precum ar sugera decizia luată de arbitrul din ring, ungurul György Hidvegy. De aceea, discuția de mai jos se impune.
Pare destul de evident că nici Livia, nici staful tehnic nu au intuit că poloneza Maria Pepek se va arunca pur și simplu în atac încă de la primul gong, în stilul „grămadă pe adversar și cară lovituri”. Asalt venit parte, mai mare, din dorința de victorie, parte, mai mică, dorința de a o răzbuna pe compatrioate sa, imensa prin dimensiuni, Weronica Bochen, pe care Livia a învins-o în finala CE pentru Juniori, anul trecut, la Sofia.
Surprinsă, Livia a încasat câteva directe și a încercat să riposteze cu croșee largi, fără ca toate loviturile să își atingă ținta. Cum nici jocul de picioare nu a mai fost cel pe care i-l cunoșteam, Livia nu a evitat loviturile adverse accentuând mișcarea în ring. Pentru ea, care a trimis prima „directă” – procedeu care ar fi putut să o stopeze pe adversară – abia după vreo 35 de secunde de asalt continuu suportat, nu a mai rămas decât prinderea adversarei în brațe. Strategie sigură de a stopa atacul, dar și de a primi avertisment, care înseamnă un punct scăzut din punctajul final. Iată că s-a întâmplat și aceasta! Livia a primit un avertisment pentru țineri repetate după doar mai puțin de un minut de luptă, lucru întâmplat extrem de rar în box, subsemnatul asistând pentru prima dată la asemenea sancțiune dictată de arbitrul de ring după doar trei atenționări! Discuția ar fi despre cât de rapid au fost făcute atenționările: după 16, 30 și, respectiv 50 de secunde de la debutul partidei! Neobișnuit de rapid! Dar, perfect regulamentar, cu mențiunea că la atenționarea care a adus avertismentul ambele sportive au procedat la ținere reciprocă. Cu toate acestea, arbitrul de ring nu poate fi învinuit de părtinire. În plus, faptul ne oferă o imagine clară asupra modului în care poloneza a atacat.
Meciul Liviei a început abia la 35 de secunde de la avertisment, când a trimis prima lovitură directă la figură, între timp ea mai încasând câte ceva de la poloneză, aceasta din urmă fiind impulsionată de avantajul căpătat de acel avertisment primit de fata noastră. Aproape imediat, Livia a trimis primul croșeu de stânga pe care poloneza l-a „simțit”, aceasta lăsând proteza să îi scape din gură în încercarea de a mai atenua șocul loviturii. La reluarea luptei, o directă de stânga urmată de o serie de lovituri variate au zdruncinat-o pe oponenta fetei noastre. Prima numărătoare adresată polonezei s-a petrecut cu 45 de secunde înainte de gongul pauzei și a venit după trei croșee – stânga, dreapta, stânga – bine țintite, într-un moment în care poloneza nu renunțase la stilul „buldozer”, numai că acum nu mai era singura care dădea din brațe. Alte șase lovituri succesive trimise de Livia au adus a doua numărătoare asupra adversarei, aceasta fiind adusă în situație de „groggy”. Ultima numărătoare, care a și pus capăt luptei, regulamentar, a venit cu o secundă înainte de gong.
Nu-i așa că lucrurile nu au fost chiar atât de simple precum par la citirea deciziei? Ne bucurăm cu toții că Livia a cucerit o nouă medalie pentru România și pentru Ploiești. Dar, lupta aceasta a fost plină de învățăminte care, bine asimilate, îi vor fi de folos Liviei nu numai în încercarea de a schimba în metalul medaliei din bronz într-unul mai strălucitor, dar și în cariera viitoare.
Pentru calificarea în finala categoriei 81 de kilograme, Livia o va înfrunta astăzi pe rusoaica Maria Proskunova, medaliată cu bronz la CE pentru Juniori, în 2018. Meciul est programat ultimul din gala de după-amiază. Din păcate, rezultatul luptei va fi cunoscut după închiderea ediției.
Ieri, după închiderea ediției, a boxat și Iulian Dumitrescu în sferturile de finală ale categoriei 75 de kilograme, împotriva ucraineanului Oleksandr Balabin.
O vorbă și despre cel de-al treilea reprezentant ploieștean prezent pe ringul muntenegrean: Marian Ghinoiu a cedat fără drept de apel lupta cu belorusul Vladzislav Smalouski, contând pentru categoria 54 de kilograme. Ghinoiu a fost numărat în primul rund și a continuat să lovească foarte rar cu directa de dreapta în timp ce a adoptat o defensivă cu brațele destul de mult deschise. Abia în rundul secund a echilibrat oarecum lupta, fără a avea câștig de cauză. De aceea, rămas doar cu șansa unei lovituri fericite în ultimul rund, Marian a fost mult mai activ, mai insistent, dar belorusul a lovit exact atât cât i-a fost necesar pentru a-și păstra avantajul luat după primele două runduri.