Achizițiile de teste PCR făcute de autoritățile din Wuhan și provincia Hubei au crescut vertiginos încă din luna mai 2019, cu jumătate de an înainte ca China să raporteze oficial primul caz de COVID-19, afirmă un nou raport citat de revista Nikkei Asia, potrivit Hotnews. Raportul numit „Achiziții pentru o pandemie” arată că autoritățile din Hubei, provincie a cărei capitală este orașul Wuhan, au cheltuit în jur de 67.4 milioane de yuani (aproximativ 10,5 milioane de dolari) pe teste PCR în 2019, aproape dublu decât în 2018, numărul de achiziții începând să crească încă din luna mai. Documentul redactat de compania australiană de securitate Internet 2-0 a fost întocmit în urma colectării și analizării datelor unui site care monitorizează informațiile despre licitații publice din China.
Echipa de analiști care a realizat raportul este alcătuită din foști oficiali din agențiile de securitate ale Statelor Unite, Marii Britanii, Australiei și ale altor țări, punând sub semnul întrebării versiunea oficială a Chinei cu privire la izbucnirea pandemiei, un subiect care a alimentat tensiunile dintre Beijing și Washington.
Testele PCR sunt folosite pentru a depista prezența unei anumite secvențe genetice într-o mostră și sunt folosite și pentru identificarea altor patogeni, nu doar a COVID-19.
Raportul sugerează însă că creșterea neobișnuită a numărului de achiziții arată că autoritățile chineze știau că o nouă boală se răspândește în Wuhan și în zonele din jurul capitalei provinciei Hubei. Numărul de comenzi plasate de universitățile din această provincie s-au dublat, cele realizate de Centrul Chinez pentru Controlarea și Prevenirea Bolilor au crescut de 5 ori și cele plasate de agențiile de testare a animalelor au crescut de 10 ori.
Însă în același timp achizițiile realizate de spitale au scăzut cu peste 10%. Datele privind achizițiile lunare de teste PCR arată o creștere vertiginoasă a numărului acestora în luna mai, în special din partea CDC-ului chinez și a armatei acestei țări. „Credem că creșterea cheltuielilor în luna mai sugerează că acesta primul moment posibil pentru depistarea infecțiilor”, afirmă raportul.
Achizițiile au crescut vertiginos și între lunile iulie-octombrie, în special din partea Universității de Știință și Tehnologie din Wuhan.
Instituția de învățământ superior a cheltuit 8,92 milioane de yuani pe teste PCR în 2019, de aproximativ 8 ori mai mult decât în anul anterior.
Alături de spitale și autoritățile responsabile de sănătatea publică, universitatea joacă un rol direct în gestionarea apariției focarelor unei noi boli, potrivit raportului.
Implicarea acestor grupuri oferă dovezi că „creșterea numărului de achiziții a fost cel mai probabil legată de apariția COVID-19 în provincia Hubei în 2019”, afirmă autorii documentului. „Evaluarea noastră, bazată pe un grad ridicat de încredere, este că pandemia a început cu mult mai devreme în China decât a informat aceasta [Organizația Mondială a Sănătății cu privire la COVID-19]”, adaugă analiștii. Ministrul de externe al Chinei a respins concluziile raportului.
Într-un răspuns transmis agenției Bloomberg News, un purtător de cuvânt al ministerului de externe de la Beijing a afirmat că concluziile documentului cad în aceeași categorie ca a altor „afirmații dubioase” despre originile coronavirusului.
Beijingul a informat OMS la sfârșitul lunii decembrie că primul caz simptomatic de COVID-19 a fost înregistrat pe 8 decembrie 2019 însă numeroase informații apărute ulterior sugerează că autoritățile chineze știau mult mai devreme că un virus se răspândește în Wuhan.