PNL, PSD, UDMR și Minoritățile au votat în ședința Birourilor Permanente reunite amânarea dezbaterii și votului la moțiunea de cenzură USR-PLUS-AUR până în momentul în care se va pronunța Curtea Constituțională pe conflictul constituțional invocat de Guvern, mai exact după 15 septembrie.
Potrivit surselor HotNews.ro, UDMR a propus ca dezbaterea și votul să fie programate după ce Curtea Constituțională se va pronunța pe sesizarea făcută de PNL, mai exact după ziua de 15 septembrie.
De partea cealaltă, USR-PLUS a cerut ca dezbaterea și votul să aibă loc săptămâna viitoare.
Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban a refuzat să voteze propunerea făcută de UDMR. „Votul este o încălcare a deciziilor CRR și a statului de drept. Mai mult decât atât, există o altă decizie a CCR care spune că nu se poate prelungi dezbaterea la nesfârșit. În decizia CCR se invocă celeritatea în ceea ce privește dezbaterea și votarea unei moțiuni de cenzură. Deciziile CCR trebuie respectate. Noi nu ne putem permite, ca parlamentari, să avem poziții, chiar dacă interesul politic ne dictează altceva. Nu pot să votez niciodată o decizie neconstituțională, care pune pe stop democrația din România. Ca atare, sunt prezent și nu votez!”, a spus Ludovic Orban.
PSD susține că respectă legile țării și că este normal să se aștepte decizia CCR. „PSD respectă legile ţării. E normal să aşteptăm răspunsul CCR. Nu am comentat niciodată o decizie a CCR, chiar dacă mi-a convenit sau nu (…) PSD va vota orice moţiune va fi supusă votului. Putem pune la vot moţiunea şi, am spus, orice moţiune ajunge la vot va fi votată de PSD”, a spus Marcel Ciolacu într-o declaraţie făcută la Antena3.