Simion Pelmuș
Florin Tănăsescu

Că de n-ar fi, nu s-ar povesti… Că de n-ar fi fost, aceste rânduri n-ar mai fi avut rost… Că de nu va merge mai departe, povestea echipei de fotbal Şoimii din Apostolache, nimeni nu-şi va mai aduce aminte de ultima jumătate de secol a aşezării.
Nu de alta, dar viaţa multora dintre locuitorii comunei a gravitat în jurul balonului cu şiret, înlocuit, azi, cu mingea de ultimă generaţie. Altfel, nu s-ar putea spune că azi, ca şi ieri, şi sigur, în vremurile ce vor urma, localitatea a avut, are şi va avea patru puncte cardinale: Biserica, Şcoala, Dispensarul şi echipa de fotbal Şoimii Apostolache.
Fostul islaz, pe care au evoluat fotbalişti născuţi, nu făcuţi, este, azi, prin grija primarului Mihail Bratu, stadion. Nocturnă îi mai lipseşte, dar nu-i timpul trecut!
Dacă nu s-ar fi zbătut directorul şcolii din localitate – Simion Pelmuş – pentru a suna echiparea fotbaliştilor cu certificat de naştere la fostul dispensar din Apostolache, la un sfârşit de iulie, 2021, nu s-ar fi întâmplat nimic important în viaţa comunei.
De n-ar fi fost telefoanele date de către fostul jucător – în prezent antrenor, Nicolae Pelmuş – , pentru a suna adunarea pe gazonul din localitate, ce s-ar fi scris despre data de 25 iulie?
Că a fost o zi de duminică ca oricare alta! Or, n-a fost aşa!
A fost agitaţie mare în acea zi de iulie fierbinte. S-au depănat amintiri, s-au revăzut, după zeci de ani, fii ai comunei pe care vremurile i-au îndepărtat de localitate. Şi, fireşte, s-a jucat fotbal! Fotbal adevărat, în care protagonişti au fost titularii echipei din urmă cu o jumătate de veac, din urmă cu un sfert de secol şi tinerii de azi.
Timpul, este adevărat, şi-a pus „crampoanele” pe condiţia fizică a celor care au azi o vârstă. Vremea nu le-a luat, însă, tehnica şi fenta.
Tehnica şi fenta, care sunt ca mersul pe bicicletă: niciodată nu se uită.
Cum, niciodată nu se uită tinereţea unora dintre ei care au jucat şi-acasă, în faţa propriilor suporteri ori pe la la Baba-Ana, Vadu Părului, Urlaţi şi alte localităţi.
Alte localităţi în care deplasarea se făcea, cândva, fie cu maşina CAP-ului, fie cu Daciile personale.

Şoimii Apostolache! Câte gânduri, câte aduceri aminte nu-i leagă pe unii dintre ei de această echipă!
Şoimii Apostolache! Dacă acesată echipă de fotbal nu exista, ea trebuia inventată! Fiindcă numai aşa, la confluenţa dintre două luni – iulie şi august – a avut loc întâlnirea dintre trei lumi: a titularilor de altădată, a celor de azi şi a suporterilor- localnici.
A fost, este adevărat, o întâlnirea fotbalistică.
Dar, în clasamentul adevărului, acesta a contat cât o retrospectivă a vieţilor unor oameni.
La fluierul arbitrului Marin Marcel au readus trecutul la timpul prezent:
Ciovână Viorel, Călescu Dan, Boiangiu Puiu, Albu Dragoş, Zaharia Ion, Ciorobea Marian, Vişan Iulian, Apostol Cristian, Alexandru Andrei, Drăghici Gheorghe, Dima Viorel, Caloianu Cristian, Duţă Cristian, Dima Bogdan, Dicu Constantin, Ionescu Oneaţă, Vişan Damian, Preda Constantin, Balaban Sergiu, Ungureanu Constantin, Udrea Nini, Doru Tudorel, Albu Marian, Micu Ştefan, Preda Ginel, Lipioaşcă Sorin, Doru Ion, Bratu Marian, Băloi Ion, Ionuţ Ungureanu, Bratu Mihail, Simion Pelmuş, Gabriel Tănăsescu.
Printre suporteri, unii dintre ei cu ștate vechi, oameni buni la toate când vine vorba de ajutat mândria comunei – fotbalul, s-au numărat: Ardelean Cornel, Nicolae Nenu, Niţă Cornel, Tudor Petre, Mihalcea Carieru, Mihalcea Vasile, Săftoiu Alin, Mihalcea Căpitan, Ediţoiu Gigi.