Aproape 40 de mii de prahoveni primesc lunar salariul minim brut pe ţară de 2.300 de lei
N. Dumitrescu
În luna care tocmai s-a încheiat, august, două declarații, venite de la nivel guvernamental – una dintre acestea aparținând premierului Florin Cîțu – au făcut furori, la propriu, în ceea ce privește veniturile românilor. Mai exact, șeful Guvernului anunța că, pe data de 9 august a.c., a văzut o serie de cifre interesante, și anume: mai mult de 1% dintre angajații din România au un salariu mai mare de 3.000 de euro net, crescând inclusiv ponderea celor care au peste 1000 de euro net! Prin urmare, a precizat premierul, România nu mai e o țară a celor cu salarii mici, concluzionând, cităm:”Avem din ce în ce mai multe salarii mari, în euro, nete, ceea ce înseamnă că România devine o destinație pentru investiții cu valoare adăugată mare, nu mai e o destinație pentru salarii mici și mijlocii.” Pe de altă parte, valoarea salariului minim l-a pus în încurcătură și pe noul ministru al Finanțelor, Dan Vîlceanu, care s-a bâlbâit când a fost întrebat, într-o conferință de presă, cât este salariul minim net în România, primul răspuns al acestuia fiind ”1.600 de lei”, susținând că nu are cum să fie 1.300 de lei, când un reporter i-a atras atenția că salariul minim net este de 1.386 de lei. Plecând de la cele două declarații, cea a premierului și cea a ministrului Finanțelor, prin intermediul unei solicitări către Inspecția Muncii, ziarul Prahova a dorit să afle care este numărul românilor care primesc salariul minim, atât la nivel național, cât și la nivelul județului Prahova. Astfel, la data de 24 august 2021, potrivit informațiilor primite de la instituția menționată, aproape 1,2 milioane de români primeau, la nivel național, salariul minim pe economie în valoare de 2.300 de lei, la nivelul județului Prahova numărul acestora fiind de aproape 40.000 de persoane. De precizat şi că, potrivit legislației în vigoare, în România, oficial sunt trei categorii de salarii minime: cel clasic, cel pentru studii superioare și cel pentru angajații din construcții.
În România, începând cu data de 13 ianuarie 2021, a intrat în vigoare noul nivel al salariului minim brut pe țară garantat în plată. Astfel, începând cu data menționată, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată s-a stabilit, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 2.300 de lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 169,333 ore pe lună. De asemenea, pentru personalul încadrat pe funcţii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, fără a include sporuri şi alte adaosuri, s-a stabilit la 2.350 de lei lunar. Totodată, potrivit unui act normativ aprobat în anul 2018, în perioada 1 ianuarie 2020 – 31 decembrie 2028, pentru domeniul construcţiilor, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de minimum 3.000 de lei lunar, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună. Cele trei salarii minime menționate înseamnă un salariu net de: 1.386 de lei pentru cel clasic, 1.413 de lei pentru cel cu studii superioare și 2.362 de lei pentru cel din construcții.
De precizat faptul că Inspecția Muncii gestionează, prin Registrul General de Evidență a Salariaților în format electronic, baza de date privind salariații angajați cu contract individual de muncă în baza Codului muncii, formată din informațiile comunicate de către toți angajatorii din România prevăzuți prin legislația menționată și care se conformează acesteia prin transmiterea registrului. Nu fac obiectul declarării în acest registru unele categorii de lucrători, care sunt, însă, evidențiate la Agenția Națională de Administrare Fiscală, cum ar fi: funcționarii publici, militarii, personalul din justiție etc.
În context, la data de 24 august a.c., potrivit informațiilor solicitate Inspecției Muncii, la nivel mațional, 1.190.401 de salariați, care aveau contracte cu normă întreagă active, aveau salariul minim de 2.300 de lei; 111.250 de persoane încasau salariul minim pentru studii superioare de 2.350 de lei, iar 327.320 de persoane angajate în domeniul construcțiilor primeau salariul minim de 3.000 de lei. La nivelul județului Prahova, situația, la aceeași dată, 24 august a.c., era următoarea: 39.907 persoane încasau salariul minim pe economie clasic, 3.080 de persoane – salariul minim aferent studiilor superioare, iar 13.738 de persoane – salariul minim aferent muncii în construcții, și în aceste cazuri fiind vorba despre salariați cu contracte active cu normă întreagă. De adăugat şi că, tot la data de 24 august a.c., la nivel național numărul total al contractelor active era de 6.549.161, iar numărul total de salariați cu contracte active era de 5.821.809. Iar în Prahova: 224.641 de contracte de muncă active, 204.841 fiind numărul total de salariați cu contracte active de muncă.