În judeţ, nu toate şcolile au autorizaţie sanitară, iar altele au toaleta tot în curte!

 

N. Dumitrescu

Ca niciodată, deschiderea cursurilor în noul an școlar se va face în Prahova cu prezență de la cel mai înalt nivel al statului. Astfel, luni, pe 13 septembrie, a fost anunțată venirea, la Valea Doftanei, la Liceul Tehnologic ”Carol I” din localitate, a președintelui României, Klaus Iohannis, iar la Școala Gimnazială ”Constantin Stere” din comuna Bucov este așteptat ministrul Educației, Sorin Câmpeanu. Deși sunt la mare depărtare una de cealaltă, cele două școli au ceva în comun – domeniul infomaticii. Directorul primei instituții de învățământ, profesor de informatică, a primit anul acesta titlul de ”Profesorul anului pentru inovație”, la inițiativa acestuia aici fiind înființat un laborator de programare, motiv pentru care, din această lună, prin intermediul unei donații, liceul va avea și un laborator de robotică, iar școala de la Bucov va fi prima din mediul rural din România ai cărei elevi vor beneficia de acces gratuit la educație digitală inteligentă, tot prin intermediul unui proiect și al unor donații. De altfel, așa cum a anunțat, ieri, în cadrul unei conferințe de presă, Ilona Rizea – inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Prahova, judeţul Prahova este pregătit să înceapă noul an școlar, iar asta s-a văzut și în urma controalelor tematice care au fost realizate în ultima perioadă în teritoriu. Cursurile, în toate instituțiile de învățământ, vor începe cu prezența fizică a cadrelor didactice și a elevilor, fiecare instituție având asigurate materialele sanitare necesare în contextul pandemiei, atât dezinfectanți, cât și măști de protecție a feței. De altfel, chiar acum câteva zile, ca urmare a unei sponsorizări, ISJ Prahova a primit 120.000 de măști de protecție care vor fi distribuite instituțiilor de învățământ din județ. În reţeaua şcolară din Prahova sunt 209 unităţi cu personalitate juridică, iar asta înseamnă existența, în total, a 632 de unităţi de învăţământ (în care sunt incluse nu doar instituțiile de stat, ci și cele 26 de instituții particulare și cele 8 școli speciale), aproximativ 102.000 de elevi şi preşcolari urmând să înceapă anul școlar 2021-2022 pe data de 13 septembrie, dintre care 40.000 sunt în Ploieşti. Din declarațiile conducerii ISJ Prahova a reieșit însă că, din diverse cauze, inclusiv ca urmare a lipsei fondurilor, mai sunt și școli care nu au autorizație de funcționare, atât de la DSP Prahova, cât și de la ISU. De asemenea, au fost identificate și nouă situaţii în care grupurile sanitare sunt în curtea școlii, fiind vorba în general despre școli izolate, din localităţi cu bugete mici, în care nu se investeşte pentru că e posibil să fie desfiinţate în viitor, odată cu achiziţia de noi microbuze care să asigure transportul elevilor.

La întrebarea despre situația procesului de vaccinare în rândul cadrelor didactice, avându-i alături pe Tudor Iancu – inspector școlar pentru managementul resurselor umane și Aurel Graur – inspector școlar pentru proiecte educaționale, inspectorul școlar general Ilona Rizea a ținut să declare că un procent destul de mare de cadre didactice, respectiv peste 65% – însemnând personal didactic, auxiliar şi nedidactic – este vaccinat. De exemplu, în cazul cadrelor didactice, care sunt în număr de aproximativ 8.000 de persoane, nevaccinate sunt, conform ultimei raportări, 2.900 de persoane, iar în cazul personalul didactic auxiliar şi nedidactic, în număr de 3.700, un număr de 1.200 de persoane sunt nevaccinate, restul fiind vaccinate cu ambele doze sau cu una. ”Au fost realizare controale în județ, la unitățile școlare, pentru a se vedea dacă școlile sunt cu adevărat pregătite pentru începerea noului an școlar. Nu există nicio situație îngrijorătoare. Există materiale sanitare și se stă bine și cu dotările la capitolul material didactic”, a menționat inspectorul general al ISJ Prahova în legătură cu modul în care începe noul an școlar. Aceasta a menționat însă faptul că mai sunt și instituții care încep cursurile fără să aibă toate aprobările necesare. Astfel, fără autorizații sanitare sunt opt unități de învățământ, toate din mediul rural – o școală de la Sălciile, o școală și o grădiniță de la Zalhana, o grădiniță de la Bălțești, o școală și o grădiniță de la Mehedința, o școală de la Varnița și o grădiniță de la Lopatnița – unele clădiri fiind fie în renovare, fie în reconstrucție, iar altele având sedii, curți sau săli de clasă subdimensionate, motiv pentru care nu se poate obține din partea DSP autorizația de funcționare, în timp ce alte 45 de clădiri nu au autorizaţie ISU, unele fiind şcoli, altele internate, săli de sport, din mediul urban și rural. Întrebată dacă mai sunt și localități unde școlile au toaleta în curte, Ilona Rizea a menționat: ”Am identificat nouă situații în acest caz, cu grupuri sanitare la exterior, respectiv în localitățile Bertea, Cosminele, Predeal Sărari, Şoimari, Dâmbu… Dar e pe cale să se rezolve această problemă. În fapt, este vorba despre comune cu un buget mai mic sau despre unităţi şcolare foarte izolate, în care nu se mai investeşte”. Pe de altă parte, menționând că, în momentul de față, transportul elevilor la instituțiile de învățământ este realizat prin intermediul a 113 autobuze școlare, conducerea ISJ Prahova a mai spus că, din cauza faptului că în anumite localități numărul elevilor este redus ”avem și 195 de clase cu predare simultană dintr-un total de 4.688”.
În ceea ce privește posturile din învățământ, inspectorul Tudor Iancu a ținut să declare că, în anul școlar ce a trecut, ISJ Prahova a trebuit să facă față unor probleme cu care anterior instituția nu s-a confruntat. Este vorba despre cererile de pensionare depuse în afara calendarului de mobilitate de către persoanele care au înregistrat vârsta de pensionare, astfel că, în anul școlar trecut, s-au pensionat peste 300 de persoane, cu 30% mai mult în comparație cu anii precedenți. ”Faţă de anii trecuţi, numărul personalului care a solicitat pensionarea a fost mult mai mare. Dacă ar fi depus cererile de pensionare în perioada prevăzută de calendar, adică ianuarie, ştiam exact ce avem, dar au venit pe parcurs, în special din motivul acesta al pandemiei şi pentru că unii dintre profesorii care sunt mai în vârstă s-au adaptat mai greu la predarea online”, a menționat inspectorul Tudor Iancu.

La Ploiești, activități de deratizare, dezinsecție și dezinfecție în toate instituțiile

Ieri, prin intermediul unui comunicat de presă, Primăria Ploiești, prin Regia Autonomă de Servicii Publice Ploiești, a anunțat că operatorul de salubritate a desfășurat activități de deratizare, dezinsecție și dezinfecție la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar din municipiul Ploiești, astfel încât noul an școlar să poată demara în condiții optime în toate grădinițele, școlile, liceele și colegiile ploieștene. Totodată, reprezentanții Direcției Tehnic, Investiții din cadrul municipalității au precizat că au fost finalizate, în timp util, lucrările de reparații la unitățile de învățământ preuniversitar din Ploiești, astfel încât elevii să poată beneficia de un cadru optim în vederea derulării procesului educațional.