George Marin

A scăpat de „radiografie” vreun nou sosit? Nu! Devenit titular prin absența lui Diarra, Senad Jarović a intrat la „raze pix”, în meciul de Cupă, cu Craiova.
Începem analiza masivului bosniaco-german Senad Jarović prin a vă invita să aruncăm împreună o privire către tabelul alăturat. După numărul mare de baloane aflate în dispută între el și adversar, pare destul de clar că Jarović a acționat, în mare parte din meci, ca „pivot”. Multe baloane au fost disputate la înălțime, din degajările apărării. Jarović nu a putut câștiga toate duelurile, de aici apare și numărul oarecum neobișnuit de ridicat de pase greșite, pe care nu trebuie să le confundăm cu baloanele pierdute. A pierdut mai multe mingi în partea a doua, când a părut în ușoară pierdere de putere fizică, dar și-a revenit pe final, a tras de el odată cu forcingul întregii echipe. Poate că cifrele ar fi fost mai consistente în prima parte dacă Jarović ar fi putut fi pus mai mult în valoare de către coechipieri. Dar, modul în care a curs jocul în acea perioadă nu a permis acest lucru. Așa că nu îi imputăm ceea ce nu i se poate imputa.
Ca atacant, pe lângă șutul expediat în minutul 65, Jarović a avut alte trei bune contribuții care ar fi putut avea istoric și pe tabela de marcaj: o pasă (min. 7) și un blocaj al adversarului (min. 30), ambele născând bune situații pentru Măzărache, la care se adaugă devierea, chiar dacă a fost ușor imprecisă, cu capul, pentru Constantinescu, fază petrecută în careul advers (min.68). Totuși, Jarović a avut momente în care a părut destul de static, ca, de exemplu, în a susține acțiunea lui Vajushi (min. 49), și nu întotdeauna a părut suficient de mobil în careul advers. Pe undeva, era de așteptat având în vedere gabaritul său.
Jarović nu a neglijat jocul în defensivă. Dincolo de obișnuita tatonare a apărătorilor adverși în momentul în care aceștia aveau posesia balonului – nu, nu a fost pressing! – Jarović a fost prezent și în careul propriu, reușind blocarea unui șut (min.33) și o degajare (min. 45+2). El s-a luptat și la nivelul solului, la mijlocul terenului, efectuând și două tackling-uri (min. 11 și 48). Pe lângă toate acestea, a arătat și disciplină tactică, luând deseori o poziție în flancul stâng în momentele de posesie adversă, atunci când Măzărache a ocupat o poziție mai apropiată de Manolache, o măsură suplimentară împotriva duetului Negru – Hugo Vieira.
Fiind foarte înalt, lui Jarović nu i se pot cere „floricele à la Dobrin”. Dar el a arătat un amalgam de realizări tehnice – devierea subtilă pentru Măzărache, deja amintită (min. 7), o preluare cu călcâiul, din zbor (min. 64) – și lupte cu el însuși în a stăpâni mingea (min. 45+1 și același 64).
Cât despre sclipirile care să arate „rasa” de atacant a lui Jarović, ar fi de pus în balanță două faze. Prima s-a petrecut în minutul 45+2. Aflat în apropierea centrului terenului, el a reacționat târziu la o intercepție reușită de Takayuki. Dacă Jarović ar fi avut instinctual intuiția că japonezul „fură” balonul, atunci mingea ar fi ajuns în posesia sa. A doua fază este aceea din minutul 88, la șutul trimis de Buia și respins de portarul craiovean Popa. Aici nimeni nu poate da un verdict sigur despre ce s-ar fi putut întâmpla dacă Jarović ar fi „percutat” mai devreme pentru o reluare din apropierea porții, chiar dacă el era strâns în „menghina” Paramatti – Gajić. Totuși, o reacție mai „aprinsă” poate că ar fi avut mai mult succes.
La finalul meciului, chiar dacă era afectat de înfrângere, Nae Constantin a afirmat „Din punctul meu de vedere, Jarović a făcut un meci bun. S-a bătut și cred că are să ne ajute din ce în ce mai mult”. Cum s-a dovedit consecvent că Nae Constantin știe ce spune, suntem departe de ideea de a-l contrazice. Doar ne gândim că Jarović încă se află la început la Petrolul și nu se cunoaște, în joc, cu toți coechipierii, ceea ce nu a lăsat, încă, să se vadă adevărata sa valoare. De aceea, spunem „să mai vedem”. Cum primul prilej va fi chiar sâmbătă, la Dej, așteptăm ca Jarović să confirme pe deplin convingerea antrenorului său. Și pe a noastră, a tuturor suporterilor!