Activ Prahova Ploiești – Corona Brașov 22-24 (13-14)

George Marin

Evoluția fetelor de la Activ Prahova în meciul disputat duminică împotriva altei pretendente la promovarea în Liga Florilor, Corona Brașov, a fost aidoma muntelui desenat pe tricourile adversarelor: „bufnițele” au luat-o de jos, au urcat, au coborât, au urcat din nou pentru ca finalul să le găsească pe panta descendentă.
Deși au cedat două jucătoare de mare valoare- Târcă și Gogârlă cele mici, care caută celebritatea pe care a cunoscut-o și mamele lor- Corona și-a păstrat structura de bază a echipei, una foarte tânără, asigurându-și astfel o omogenitate pe care o mai posedă doar echipa gălățeană, retrogradată împreună cu „bufnițele” noastre. Pe când echipa noastră, cu foarte multe jucătoare noi (doar patru mai sunt din lotul folosit în campionatul trecut, în Liga Florilor), a suferit la acest capitol.
Jocul a fost echilibrat chiar din debut, Corona fiind mereu la conducere cu un gol avans. Dar, la finalul primului sfert de oră, fetele noastre au reușit chiar să întoarcă rezultatul și să ia avantaj (8-7, min. 14:20), în special datorită bunei evoluții a extremei dreapta Florența Ilie, care a înscris cinci goluri din șase aruncări de pe acea poziție și a portarului Ioana Paraschiv, cu patru parade în acest timp (10 în total, din care o aruncare de la 7 metri, iar Maria Dumitru a avut patru mingi salvate). Corona a luat măsuri și a „închis” mai bine zona respectivă, noi mai marcând de acolo doar un singur gol, spre final. În schimb, din extrema stângă, în tot meciul, Activ a reușit doar … o bară, la scorul de 20-24!
Fluctuațiile au apărut în jocul ambelor echipe, Corona luând un avantaj de patru goluri (8-12, min.22) anihilat de o la fel de puternică revenire – urcușul despre care vorbeam – a fetelor noastre (12-12, min. 27). Echilibrul părea evident, deși brașovencele au arătat o mai bună știință în a gestiona atacul, obținând și șase penalități de la 7 metri, toate transformate de Ana Văcariu.
La reluare, confirmând diferența de scor minimă, echilibrul s-a menținut o perioadă bună de timp, dar, cu trecerea timpului, în jocul „bufnițelor” s-a făcut simțită și o oarecare crispare care a dus la acțiuni mai greoaie, culminând cu trei atacuri pierdute pentru joc pasiv. Coroborat cu ceva neșansă, vezi cele trei aruncări în bară și penalitatea ratată, și cu cele trei goluri consecutive marcate de brașovence pe final, istoria jocului s-a scris astfel. Succesul ar fi putut fi și de partea noastră dacă nu am fi avut atât de multe ratări după pauză, dublu decât adversarele.
Echilibrul s-a manifestat și la alt capitol. În tot timpul jocului, cele mai multe acțiuni, și, implicit, cele mai multe goluri s-au marcat din zona centrală, și de o parte și de cealaltă. Ceea ce poate fi tradus în diverse feluri, depinde din ce parte se privește: extreme ineficiente sau apărare foarte bună în acea zonă, ca să dăm doar două exemple. În orice caz, în evoluția meciului au intervenit experiența superioară, omogenitatea despre care am discutat mai înainte, dar și concentrarea la finalizarea acțiunilor, elemente care s-au arătat a fi de partea brașovencelor.
Oricum, mai sunt meciuri, mai este un retur de campionat, așa că șansele de a pătrunde măcar în barajul pentru promovare nu sunt pierdute. Ele sunt intacte. Dar, în situația fericită a unei promovări… Din ce se vede acum, Liga Florilor este altă gâscă în altă traistă pentru oricare echipă care activează în acest moment în Divizia A.
Celelalte rezultate din serie:
HCF Piatra Neamț – CSM Galați 20-33
CNE Sf. Gheorghe – ACS Șc. 181 București 28-23
CSU Neptun Constanța – Spartac București 39-23
CSM București (Div. A) – Unirea Slobozia 27-33
CSM Roman și Știința Bacău au stat
Activ Prahova se află pe locul 5, cu 3 puncte.